Beveiliging nieuws

Onze partners

Eizo

Explicate

HID

Securitas

PG Security Systems

Bydemes

Advancis

Kiwa

Milestone

ASIS

Hanwha Vision Europe

ADI

SmartSD

Gold-IP

2N

EAL

De Beveiligingsjurist

GFT

Optex

Sequrix

Multiwacht

CSL

ARAS

Paraat

NIBHV

Akuvox

Regio Control Veldt

OSEC

Lobeco

SMC Alarmcentrale

G4S

CardAccess

Masset Solutions

DZ Technologies

Genetec

NetworxConnect

Traka ASSA ABLOY

Top Security

Trigion

Bosch Security Systems

Nimo Dog Security

Secusoft

Connect Security

Koninklijke Oosterberg

JMB Groep

Alarm Meldnet

Dero Security Products

Boon Edam

SmartCell

CDVI

Dahua

RoSecure

VBN

Avigilon Alta

SOBA

BHVcertificaat.online

HD Security

Service Centrale Nederland

Paxton

i-Pro

Nimo Drone Security

Seagate

Unii

Ajax Systems

Seris

Alphatronics

Brivo

Crown Security Services

ASSA ABLOY

Nenova

VVNL

Add Secure

VideoGuard

VAIBS

VEB

Uniview

MPL

20face

Centurion

IDIS

Eagle Eye Networks

Oribi ID Solutions

Hikvision

Levensreddend alarm bij valpartijen

18 oktober 2022
Redactie
15:17

Elke vier minuten belandt een 65-plusser als gevolg van een valincident op de spoedeisende hulp. Maar ook gebeurt het regelmatig dat het slachtoffer te laat opgemerkt wordt en overlijdt. Dat laatste is met moderne beveiligingstechnologie te voorkomen. VAIBS en Gold-IP ontwikkelden een oplossing hiervoor.

Begin oktober was er veel aandacht voor de ‘Valpreventieweek 2022’. Het CBS maakte rond die tijd bekend dat het aantal mensen dat overleed in 2021 aan het gevolg van een val, verdubbelde ten opzichte van tien jaar geleden. Vooral bij mensen die Wlz-zorg in een instelling ontvangen, is het aantal sterfgevallen door accidentele val toegenomen. Zij vertegenwoordigen 60% van het totale aantal.

Zorgwekkende cijfers
De toename van het aantal valincidenten is ook terug te zien in het aantal ziekenhuisopnames. Sinds 2019 belandt er iedere vier minuten een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valincident. Dat zijn er meer dan 100.000 per jaar. Deze zorgwekkende cijfers, zorgen ervoor dat steeds meer zorgprofessionals zich inzetten voor bewustwording van valpreventie. Marcel Levi, voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), beschrijft bovenstaande trend niet voor niets als ‘de epidemie waar je niemand over hoort’.

Toenemende druk op zorgcapaciteit en hogere kosten
Met het oog op de vergrijzing zal het aantal valincidenten jaarlijks alleen maar toenemen, mocht er geen actie ondernomen worden. Naast dat een valincident een nare ervaring is voor de persoon in kwestie, zorgt de toename van het aantal ervan voor een nog hogere druk op de zorgcapaciteit en hogere zorgkosten. Uit onderzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Geriatriefysiotherapie blijkt namelijk dat een valincident zonder letsel gemiddeld vijf uur extra werklast oplevert. Dat is omgerekend €193. Naarmate het letsel erger is, loopt die werklast op tot meer dan 280 uur (+€10.000).

Valpreventie: hoe pak je dat aan?
Om het aantal valincidenten te verlagen en het letsel als gevolg van de val zo veel mogelijk te verminderen, wordt er de laatste jaren steeds meer aandacht besteed aan een gedegen valpreventie. Maar het verlagen van valincidenten is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is immers een combinatie van verschillende factoren die maakt dat het aantal valincidenten zo sterk toeneemt de laatste jaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de toenemende vergrijzing en de schaarste van goed geschoold zorgpersoneel. Daarnaast is juiste bewustwording onder de doelgroep, bestaande uit ouderen, vaak lastig te bewerkstelligen.

Tijdige signalering
Om het aantal valincidenten te reduceren, is een tijdige signalering van valrisico’s belangrijk. Zo is veel leed en verlies van kwaliteit van leven bij cliënten te voorkomen. Door de aanwezige valrisico’s in kaart te brengen, is het mogelijk passend advies te bieden aan patiënten of cliënten. ‘Zorg voor Beter’ heeft hier een speciaal programma voor ontwikkeld dat toe te passen is op zowel thuiswonende cliënten als cliënten die in een verzorgingstehuis wonen. Meer informatie hierover is te vinden op: www.zorgvoorbeter.nl/valpreventie-ouderen/risico-vallen.

Automatische valdetectie voor verzorgingstehuizen
Zoals gezegd, vinden de meeste valincidenten plaats binnen verzorgingstehuizen. Het gaat hierbij om ruim 80.000 valbewegingen per jaar. Dat betekent dat veel ouderen vroeg of laat te maken krijgen met een valincident met regelmatig vervelende gevolgen. Het vraagt daarnaast enorm veel capaciteit van het zorgpersoneel dat daar actief is. Capaciteit die steeds verder onder druk komt te staan. Om voor deze situatie een oplossing te vinden, ontwikkelde VAIBS samen met partner Gold IP de module VAIBS Care Valdetectie.

Alarm
VAIBS Care Valdetectie is in combinatie met de slimme sensor van Gold IP in staat om gevallen personen of valgevaarlijke situaties te herkennen en te detecteren. Wanneer een dergelijke situatie zich voordoet, zal er direct een alarm gegenereerd worden voor de zorgmedewerker die op zijn/haar beurt adequaat kan handelen.
Het gebruik van VAIBS Care Valdetectie in combinatie met de slimme sensor van Gold IP levert verschillende voordelen op. Zo is het mogelijk cliënten die een hoger risico hebben om te vallen, te monitoren (GDPR/AVG-proof) op potentiële gevaarlijke situaties, vallen en letsel te voorkomen. Het wordt voorkomen dan cliënten lange tijd op de grond liggen na een val. De traditionele nachtrondes van de zorgmedewerkers worden drastisch ingekort, waardoor de werkdruk verlaagd wordt. Bewoners genieten van een gezonde nachtrust, omdat ze niet wakker worden van de nachtelijke controle. En de overgebleven tijd kan ingezet worden voor andere vormen van zorg. Het is zo mogelijk diensten (kosten)efficiënter in te richten.

Meer weten over de combinatie tussen VAIBS Care Valdetectie en de slimme sensor van Gold IP? Bezoek dan www.slimme-sensor.nl of bekijk onderstaande video.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner