Levensreddende hulppakketten voor na aanslagen Schiphol

Schiphol wordt binnenkort uitgerust met Stop de bloeding-sets. Zo kan na een aanslag direct hulp worden verleend aan slachtoffers met ernstig bloedverlies. Volgens dr. Leo Geeraedts, traumachirurg bij het VUmc en initiatiefnemer van Stop de bloeding, kunnen zo veel levens worden gered.

Leo Geeraedts vergelijkt de Stop de bloeding-sets met AED’s (Automatische Externe Defibrillators) die bedoeld zijn voor eerste hulp aan mensen met hartfalen. Hij kwam op het idee na de aanslag op Brussels Airport. Hij dacht na over hoe in zo’n geval de levens van veel slachtoffers gered kunnen worden. Amerikanen bleken daarvoor al een oplossing te hebben. Zij leren als onderdeel van de EHBO-cursus bijvoorbeeld hoe zij een levensbedreigende bloeding kunnen stoppen met een tourniquet. Geeraedts vindt dat dit in Nederland ook moet gebeuren en ontwikkelde daarom samen met VUmc Academie de cursus ’Stop de bloeding – red een leven’.

Dag van Stop de Bloeding
De cursus ging in 2016 van start en wordt sindsdien flink gepromoot. Afgelopen zaterdag was de Internationale dag van Stop de Bloeding en konden bijna duizend mensen de cursus gratis volgen. Hij zou het liefst zien dat naast alle defibrillatoren een Stop de bloeding-set komt te hangen. Schiphol begint daar nu mee en hangt de eerste Stop de bloeding-sets in zeven kasten van bedrijfshulpverleners. De BHV-ers worden ook getraind in het gebruik ervan. De ’Stop de bloeding-set’ worden door onder meer het Nederlandse bedrijf Innoventa ontwikkeld.

Kijk voor meer informatie op de website.

Hoe stop je de bloeding? 4

Hoe stop je de bloeding? 5

Deel dit artikel via: