Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Paxton

Avigilon Alta

VideoGuard

Alarm Meldnet

HID

Seris

Secusoft

SmartCell

Optex

Oribi ID Solutions

Regio Control Veldt

De Beveiligingsjurist

20face

CDVI

Network Optix

RoSecure

NetworxConnect

Service Centrale Nederland

Top Security

Masset Solutions

GFT

Nimo Drone Security

Alphatronics

Explicate

VEB

Gold-IP

Bosch Security Systems

G4S

Dero Security Products

Lobeco

Hanwha Vision Europe

Uniview

Bydemes

Brivo

Nimo Dog Security

Multiwacht

Genetec

SmartSD

HD Security

JMB Groep

Kiwa

Ajax Systems

Eagle Eye Networks

CSL

ASIS

Hikvision

Traka ASSA ABLOY

2N

EAL

BHVcertificaat.online

VBN

ARAS

Securitas

SMC Alarmcentrale

Advancis

Seagate

NIBHV

OSEC

CardAccess

IDIS

Centurion

DZ Technologies

Sequrix

Akuvox

i-Pro

Paraat

ASSA ABLOY

Nenova

ADI

Crown Security Services

VAIBS

Unii

Add Secure

Eizo

Connect Security

PG Security Systems

Trigion

SOBA

Milestone

VVNL

Levensreddende ketting bij ongevallen

17 juni 2024
Redactie
08:14

Wat als je plotseling een ambulance nodig hebt en je kunt je medische informatie niet zelf doorgeven? Sven Loeve (21) bedacht hiervoor een oplossing, zo schrijft het AD. Samen met medestudenten van Hogeschool Utrecht ontwierp hij een ketting met ingebouwde chip waarop essentiële medische informatie staat. Ambulancepersoneel hoeft alleen maar de ketting te scannen om direct op de hoogte te zijn van deze gegevens.

De chip met informatie wordt in een ketting geplaatst, zodat mensen zelf kunnen kiezen wanneer ze deze dragen of meenemen. Als een patiënt niet aanspreekbaar is, kunnen de ambulancemedewerkers de ketting scannen. Zo hebben ze meteen de benodigde informatie. Momenteel moeten ambulancemedewerkers eerst naar het ziekenhuis om de juiste informatie te achterhalen. Dat is tijdrovend en kan leiden tot fouten. De chip bevat volgens Loeve nooit het volledige medische dossier van een patiënt, maar alleen de cruciale informatie. Het gaat bijvoorbeeld om allergieën voor specifieke medicatie, eventuele stoornissen en behandelingen die de patiënt heeft ondergaan.

Wat als de ketting gestolen wordt?
Iemand zou de ketting van iemands nek kunnen trekken. Dat is een risico. Maar de informatie op de chip is niet interessant voor buitenstaanders. Het is specifiek bedoeld voor ambulancepersoneel in situaties waarin de patiënt niet aanspreekbaar is.
Het zal volgens Loeve nog even duren voordat de ketting op de markt komt. Afgelopen woensdag is het prototype uitgebracht, maar dit voldoet nog niet aan alle wetten en regels. De regelgeving voor dit soort producten is zeer streng. Nu kan begonnen worden met testen en verbeteren. De uitvinders zijn in gesprek met het UMC en heeft een interview gehad met de ambulancedienst in Noord-Brabant. Daarnaast lopen nog gesprekken met andere ambulancediensten. Ze zijn in februari met dit project begonnen, wat een indicatie geeft van hoe snel ze vorderen.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

SequriX

Wordt een partner