Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Crown Security Services

DZ Technologies

Centurion

2N

Trigion

ADI

Alarm Meldnet

De Beveiligingsjurist

CDVI

i-Pro

Eagle Eye Networks

Kiwa

Eizo

GFT

HD Security

ARAS

Top Security

Optex

Hikvision

Connect Security

ASIS

BHVcertificaat.online

G4S

20face

Ajax Systems

Add Secure

VEB

Traka ASSA ABLOY

Nenova

Gold-IP

SmartSD

Seris

Sequrix

RoSecure

JMB Groep

OSEC

Dero Security Products

Bosch Security Systems

Bydemes

CardAccess

Advancis

EAL

VBN

Uniview

NIBHV

Unii

Explicate

Akuvox

Milestone

VAIBS

Regio Control Veldt

Nimo Dog Security

Nimo Drone Security

VideoGuard

IDIS

SOBA

Secusoft

SmartCell

HID

Hanwha Vision Europe

ASSA ABLOY

Brivo

SMC Alarmcentrale

Paxton

Oribi ID Solutions

CSL

Securitas

PG Security Systems

Lobeco

VVNL

NetworxConnect

Alphatronics

Paraat

Multiwacht

Genetec

Service Centrale Nederland

Masset Solutions

Avigilon Alta

Seagate

Liquidatieproces Eris van start

30 augustus 2021
Redactie
10:12

Maandag is de inhoudelijke behandeling begonnen van het onderzoek Eris. Dit is een van de omvangrijkste liquidatieonderzoeken in Nederland. Het omvat zeventien deelonderzoeken. Dertien daarvan draaien om liquidaties of uitlokking dan wel voorbereiding daarvan.

Het Openbaar Ministerie brengt 21 verdachten voor de rechter. Zij zouden (op vier van hen na) ook een criminele organisatie hebben gevormd, gericht op het doodschieten van mensen voor geld.
In het Eris-proces staan onder anderen kopstukken en leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh terecht. Een van de oud-leden verklaart als kroongetuige over heftige en ontwrichtende (levens)delicten en over een criminele organisatie.
De president van Caloh Wagoh zou opdrachten voor liquidaties hebben aangenomen. Hij zette het werk vervolgens uit bij verschillende moordcommando’s, waarvoor hij onder meer putte uit het netwerk van zijn motorclub. Maar ook mensen van buiten de club werden betrokken.

Afgesloten onderzoeken heropend
Afgesloten moordonderzoeken konden door verklaringen van de kroongetuige worden heropend. De verklaringen gaven inzicht in zaken die tot dan toe onverklaarbaar en onopgelost bleven. Langzaam ontstond het beeld van een koelbloedige criminele organisatie die voor geld mensen vermoordde.
De verdachten wisselden versleutelde berichten uit via zogenoemde PGP-telefoons. Een van hen maakte echter met een ander toestel weer foto’s en filmpjes van die geheime gesprekken. Daarvan is een grote hoeveelheid teruggevonden op harde schijven bij hem thuis. Ook dit leidde ertoe dat weer zaken konden worden heropend of nieuwe onderzoeken gestart.

Bewijs tegen president
De president van de motorclub is verdachte in dertien deelonderzoeken. Het Openbaar Ministerie heeft maandag in de rechtszaal aangekondigd dat er voor hem in vier van die zaken op dit moment onvoldoende bewijs is om te komen tot voorbereidingshandelingen voor die liquidaties. Deze zaken leveren volgens het OM nog wel bewijs voor de criminele organisatie. In de overige negen zaken is het bewijs er naar oordeel van het OM wel.
Het inmiddels ruim 50.000 pagina’s tellende dossier zal in de maanden augustus 2021 tot en met april 2022 worden behandeld door de rechtbank. De planning welk deelonderzoek op welke dag(en) wordt behandeld is te vinden op Rechtspraak.nl.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

SequriX

Wordt een partner