London Heathrow investeert 50 miljoen pond in biometrie

Londen Heathrow gaat 50 miljoen pond besteden aan een systeem voor biometrische identificatie. Hierdoor hoeven passagiers zich bij de check-in, het afgeven van bagage, de paspoortcontrole en de gate niet meer te legitimeren. Dit maakt ievo bekend, de door SmartSD vertegenwoordigde Britse specialist in biometrie.

De Britse luchthaven verwacht dat door de invoering van het systeem de tijd tussen inchecken en aan boord gaan met een derde kan worden verkort. Op Schiphol wordt op het moment met een vergelijkbare technologie geëxperimenteerd. Zowel op Schiphol als op Heathrow werkt het met gezichtsherkenning. Een technologie die volgens ievo in het algemeen nog niet veel gebruikt wordt, maar die wel sterk zal gaan bijdragen aan de groei van biometrische toepassingen.

Betere reiservaring
Heathrow heeft biometrie al in een vroeg stadium ingevoerd bij de paspoortcontrole. Nu wordt de technologie uitgerold naar andere plaatsen waar passagiers hun identiteit moeten bevestigen. Behalve dat men zo de afhandeling wil versnellen, is het ook de bedoeling dat hierdoor de klantervaring van de reiziger positief beïnvloed wordt.
Ievo constateert al langer een groei in biometrie en andere slimme beveiligingssystemen. Mensen worden er steeds enthousiaster over omdat het makkelijker werkt dan andere identificatiemethoden. De luchtvaartautoriteit IATA deed er onderzoek naar en constateerde dan 64 procent van de luchtreizigers bereid is biometrische gegevens af te staan in ruil voor een betere reiservaring.

Gemeen goed
Biometrie is volgens ievo allang niet meer iets wat alleen in een high risk-omgeving thuishoort. Telefoons werken ermee en ook steeds meer bedrijven kiezen voor biometrie. Ook in situaties waar dit niet om beveiligingsredenen noodzakelijk is. Voorbeelden zijn de zorg en het onderwijs. De fabrikant verwacht dan ook dat de omzet in biometrie de komende jaren enorm zal toenemen, tot 59 miljard dollar in 2025. Dit komt vooral door het gemak, dat met name passieve biometrie levert. Passieve biometrie houdt in dat een persoon niets bijzonders hoeft te doen om herkend te worden, zoals bij gezichtsherkenning met camera’s het geval is. Maar ook voor de veiligheid wordt biometrie steeds belangrijker. Beveiliging met wachtwoorden helpt niet meer tegen de nieuwste methodes van hackers, die vooral gericht zijn op de mens als zwakste schakel.

Andere sectoren
Behalve London Heathrow overweegt ook Londen Stansted in de zeer nabije toekomst biometrische identificatie in te voeren. Dit kan de veiligheid aanzienlijk verhogen en de kans op terrorisme verminderen. Dat voor betreft de luchtvaart, maar ook veel andere bedrijfstakken profiteren van deze technologie. Overheidsinstellingen kampen ook met een groot risico en gebruiken daarom op steeds grotere schaal biometrie. En met het toegenomen risico van voedselterrorisme en besmetting, maken veel fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken gebruik van biometrische gegevens. Daarbij verhogen ze de verantwoordelijkheid onder hun werknemers. Zorginstellingen verbeteren met biometrie de beveiliging van hun patiënten en hun gegevens, maar realiseren er gelijktijdig ook een beter proces mee doordat gegevens sneller toegankelijk kunnen worden gemaakt. Een arts hoeft niet meer naar dossiers te zoeken, maar vindt die direct nadat zijn patiënt zijn vinger heeft laten scannen.

Voordelen
De voordelen van biometrische lezers zijn bijna ongeëvenaard, vooral wanneer ze worden gebruikt in de hierboven genoemde industrieën, zegt ievo. Biometrie – zoals identificatie met behulp van vingerafdrukken – kan de veiligheid van het bedrijf en vervolgens de werknemers aanzienlijk vergroten. De gegevens zijn zeer betrouwbaar en nauwkeurig, zodat bepaalde rechten en bevoegdheden alleen aan de toegewezen gebruiker worden verleend. Het is ook bijna onmogelijk om de vingerafdruk van een gebruiker te repliceren. Dat komt omdat alleen een wiskundig sjabloon wordt opgeslagen in een geheugen, dat gescheiden is van de leeskop, waardoor het risico op beveiligingsinbreuken of kwetsbaarheden als gevolg van menselijke fouten aanzienlijk wordt verkleind.

Meer informatie over biometrie is te vinden op www.ievoreader.com.

Deel dit artikel via: