Maar 1/3 van politiebudget aan opsporing besteed
Het is onduidelijk hoeveel de politie precies uitgeeft aan haar verschillende wettelijke taken. Uit een brief van de Algemene Rekenkamer aan de Tweede Kamer blijkt dat van de 7,4 miljard euro aan politie-uitgaven in 2023, maar circa 2,3 miljard euro aan opsporing is besteed.
De Rekenkamer gaf deze schatting vrij vooruitlopend op een uitgebreider onderzoeksrapport dat eind 2025 zal verschijnen. Dit rapport maakt deel uit van een breder onderzoek naar de opsporingstaak van de politie, maar de Rekenkamer deelt de eerste bevindingen nu al om de Kamer te ondersteunen bij de begrotingsbehandeling voor 2025.
Kostenverdeling opsporing
Van de 2,3 miljard euro aan opsporingskosten is ongeveer de helft direct toe te wijzen aan recherchewerk, zoals kosten van rechercheteams. De andere helft omvat ondersteunende organisatieonderdelen, zoals intelligence en overhead.
In 2023 ging ongeveer een derde van het politiebudget naar opsporing. Het is echter nog niet duidelijk hoe de overige 5,1 miljard euro (69%) verdeeld is over de andere drie wettelijke taken van de politie: handhaving van de openbare orde, hulpverlening aan burgers en werkzaamheden ten dienste van justitie. Een van de redenen voor deze onduidelijkheid is dat de politieactiviteiten vaak overlappen, zoals bij het handhaven van de openbare orde en hulpverlening, waardoor de kosten moeilijk te scheiden zijn.
Belang van inzicht in kosten
De Rekenkamer benadrukt dat uitgaven aan concrete, meetbare en tijdgebonden doelstellingen gekoppeld zouden moeten zijn, zodat de Tweede Kamer de uitgaven beter kan controleren en verantwoorden. In september uitte de Rekenkamer al kritiek op het politiebudget van 8,1 miljard euro voor 2025, omdat het ontbreekt aan specifieke doelen, waardoor de Tweede Kamer slechts het volledige bedrag kan goedkeuren zonder inzicht in de besteding per taak. Omdat de politie momenteel geen specifieke financiële administratie heeft voor de verschillende taken, heeft de Rekenkamer een eigen berekeningsmethode ontwikkeld. Verdere uitleg hierover staat op de website van de Rekenkamer.
Volgens Ewout Irrgang, collegelid van de Rekenkamer, zal het eindrapport in 2025 ook de opsporingsuitgaven van 2024 belichten en proberen een kosteninschatting te geven voor de drie andere wettelijke taken van de politie.