Maar 35% van de Nederlanders heeft een koolmonoxidemelder

Nu steeds meer gezocht wordt naar alternatieven voor het dure aardgas, stijgt de kans op koolmonoxidevergiftiging. Zeker bij de 65 procent van de Nederlanders die geen koolmonoxidemelder in huis heeft. Dat blijkt uit het WoonOnderzoek Nederland (WoON).

Zolang gebruik gemaakt wordt van een goed onderhouden CV-ketel is de kans op koolmonoxidevergiftiging klein, maar dat verandert als hout- en petroleumkacheltjes worden aangeschaft. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar die je niet ziet, ruikt of proeft, waarschuwt Peter Schuurmans van Brandweer Nederland. Het gevolg is dat er jaarlijks zo’n 10 tot 20 doden vallen en er ten minste 200 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen.
Behalve door ondeugdelijke verwarmingstoestellen zorgt ook het gebrek aan ventilatie voor levensgevaar in woningen. Mensen ventileren niet om de warmte binnen te houden. Zo kan CO, dat altijd wel vrijkomt, gevaarlijke concentraties bereiken.

Nieuwe wetgeving
Om het aantal slachtoffers van koolmonoxide drastisch te verlagen, treedt per 1 april 2023 nieuwe wetgeving in werking. Het is vanaf die datum verboden om een installatiebedrijf in te huren dat niet gecertificeerd is. Ook mag niet meer zelf worden geklust aan gasinstallaties. Zo wil de wetgever voorkomen dat gerommel aan een cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel leidt tot slachtoffers.
Een CO-melder wordt voorlopig niet verplicht. Toch verdient het aanbeveling er een aan te schaffen. Hij moet dan wel op de juiste plek worden gemonteerd. In de ruimte bij de cv-ketel stijgt CO op en moet de melder dus aan het plafond worden bevestigd. In andere ruimtes hoort de melder op ademhoogte geplaatst te worden. Het is helaas nog een wijdverbreid misverstand dat CO zwaarder is dan lucht en daarom naar beneden zakt.

Om Nederlanders bewust te maken van de risico’s van koolmonoxide starten Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting, in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Meer informatie is te vinden op http://www.co-wijzer.nl.

Deel dit artikel via: