Maar 5% van de auto's beveiligd tegen keyless entry-diefstal

Auto’s met ‘keyless entry’ zijn relatief makkelijk te stelen. Dit is met techniek te voorkomen, maar fabrikanten zijn terughoudend met het toepassen van die oplossing. De Duitse ANWB, ADAC, testte onlangs 500 automodellen. Slechts 24 bleken er beveiligd te zijn tegen de diefstalmethode met ‘keyless entry’.
Wie wil profiteren van het gemak van ‘keyless entry’, maar niet onverwachts met een lege parkeerplaats geconfronteerd wil worden kan kiezen uit onder andere de A3 en A5 40 G-Tron van Audi, de iX X-Drive van BMW, de Cupra Formentor, de E-Pace en i-Pace van Jaguar, de Land Rover Defender en Discovery, de Range Rover, de Mercedes S500, de Seat Leon, de Eniaq en Octavia van Skoda en de Caddy, Golf 8, ID.3, ID.4 en Polo van Volkswagen. Verreweg de meeste andere auto’s zijn eenvoudig te stelen door het signaal van de sleutel op te vangen en dat versterkt naar de auto te sturen.
Maatregelen
Om deze met online verkrijgbare apparatuur uitgevoerde diefstallen te voorkomen, kan het sleutelsysteem worden beveiligd met Ultra Wide Band-technologie (UWB). Die zorgt ervoor dat het voertuig de werkelijke afstand van de autosleutel tot de auto herkent, waardoor deze alleen start als de sleutel zich in de buurt bevindt. Een andere methode werkt met een bewegingssensor in de sleutel. De sleutel moet bewegen, anders wordt geen signaal uitgezonden. Als de eigenaar thuis of op het werk de sleutel op zak houdt, werkt deze methode niet. Daarom kregen 37 automodellen met deze technologie niet het predicaat diefstalveilig. Ook auto’s waarbij de gebruiker een handeling moet verrichten om diefstal via ‘keyless entry’ te voorkomen, werden niet voldoende veilig bevonden. Voor die auto’s worden extra maatregelen aanbevolen, zoals een stuurslot, een gps-volgsysteem, een alarmsysteem, (op eigen terrein) een camera met bewegingsdetectie, een garage of een metalen koektrommel om de sleutel in op te bergen.