Maatregelen tegen plofkraken lijken te werken
Dit jaar vonden tot nu toe 25 plofkraken plaats in Nederland. Dat zijn er een stuk minder dan de 71 in 2019. Volgens de banken komt dat onder andere doordat ze ’s nachts buiten werking worden gesteld. Daarnaast wordt gewerkt aan methodes om het geld te vernietigen bij een plofkraak.
Het is een voortdurend kat en muis-spel tussen de banken en criminelen. Als een methode om automaten niet meer werkt, wijkt men eerst uit naar automaten van andere banken – met name in Duitsland – om vervolgens een nieuwe methode te bedenken. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van vaste explosieven, waarbij enorm veel schade ontstaat, zoals recent in Westervoort. Vooral automaten van SNS waren het doelwit. Reden voor deze bank om alle automaten voorlopig buiten werking te stellen.
Moeilijker
De nieuwe automaten van Geldmaat zijn aanzienlijk beter beveiligd, maar toch hebben bewoners en ondernemers ze liever niet in hun gebouw. Dat maakt het voor banken steeds moeilijker om aan de eis te voldoen dat vanaf elk punt in Nederland binnen de 5 kilometer een geldautomaat te vinden moet zijn. Ook gemeenten vinden het volgens Geldmaat moeilijk om een balans te vinden tussen het enerzijds beschikbaar houden van geldautomaten en anderzijds het gevoel van veiligheid voor omwonenden en winkeliers. Mogelijk zal het aantal geldautomaten verder afnemen, omdat vooral door de coronacrisis de behoefte aan contant geld structureel lijkt af te nemen.