Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Hanwha Vision Europe

PG Security Systems

2N

Uniview

Hikvision

SOBA

Bydemes

HD Security

Sequrix

OSEC

SmartCell

Paraat

GFT

Trigion

Unii

VideoGuard

NetworxConnect

Avigilon Alta

Advancis

BHVcertificaat.online

Multiwacht

Nenova

HID

Genetec

Securitas

VBN

Gold-IP

Paxton

SMC Alarmcentrale

CDVI

Optex

Connect Security

G4S

Seris

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

RoSecure

VAIBS

EAL

Milestone

DZ Technologies

Top Security

ADI

NIBHV

Nimo Dog Security

Lobeco

ASSA ABLOY

Secusoft

Alphatronics

Eizo

Ajax Systems

Centurion

Regio Control Veldt

VEB

Nimo Drone Security

Seagate

ARAS

CSL

Eagle Eye Networks

ASIS

Akuvox

Dero Security Products

Oribi ID Solutions

IDIS

CardAccess

Crown Security Services

Add Secure

Masset Solutions

20face

SmartSD

Bosch Security Systems

Kiwa

VVNL

i-Pro

Traka ASSA ABLOY

Explicate

Brivo

Maatwerk vereist in aanpak criminele families

30 april 2020
Redactie
17:09

Hét draaiboek voor een effectieve aanpak van criminele families bestaat niet. Alles staat of valt met aandacht voor situatie, context en maatwerk – met professionaliteit en veerkracht in een weerbarstige praktijk. Dat concluderen onderzoekers van Tilburg University in een vandaag verschenen boek.

De ‘harde’ aanpak van repressie, verstoring en afpakken, sluit nog te beperkt aan op de ‘zachte’ benadering van preventie, hulpverlening, scholing, maatschappelijk werk en gezondheidszorg. Dat concluderen onderzoekers van EMMA – Experts in Media en Maatschappij, en Tilburg University in het boek ‘Interveniëren in criminele families’.

Complexe problematiek
Met inzichten van de werkvloer en uit de wetenschap beoogt het boek alle professionals te inspireren die bij en voor gemeenten proberen vat te krijgen op deze complexe en persistente problematiek. Het boek gaat over wat Nederlandse gemeenten doen om criminele families aan te pakken en de intergenerationele overdracht van criminaliteit te doorbreken. De problematiek van de georganiseerde misdaad in Nederland en zijn ondermijnende effecten kan namelijk niet los worden gezien van de rol die criminele families hierin spelen. Dat lieten Hans Moors en Toine Spapens eerder al klip en klaar zien in Criminele families in Noord-Brabant – Een verkenning van generatie-effecten in de georganiseerde misdaad (2017).

Gesloten groepen
De leden van criminele families zijn over het algemeen bedreven in het ontlopen van de strafrechtelijke repercussies van de criminaliteit die ze plegen. Ze zijn evenzeer in staat om interventies van preventieve aard te frustreren. Het gaat om gesloten groepen, die vaak een negatieve sfeer van intimidatie en afhankelijkheid creëren in hun fysieke en sociale omgeving, maar die tegelijkertijd het liefst onder de radar opereren en instanties buiten de deur houden, of er juist van profiteren. Een overheid die te dichtbij komt en illegale verdienmodellen verstoort, kan echter op forse weerstand rekenen. Dat onderstreepten vrijwel alle Nederlandse professionals, net als de Zweedse en Britse collega’s waarmee de onderzoekers hebben gesproken.

Harde en heldere conclusies
Op basis van een systematische literatuurstudie, tientallen interviews en groepsgesprekken met uitvoerende professionals komen de onderzoekers tot een harde en heldere conclusie. Ondanks de brede aandacht voor integrale samenwerking en de creatieve inzet van straf-, civiel- en bestuursrechtelijke middelen van de afgelopen jaren, valt er een wereld te winnen. De ‘harde’ aanpak van repressie, verstoring en afpakken, sluit nog te beperkt aan op de ‘zachte’ benadering van preventie, hulpverlening, scholing, maatschappelijk werk en gezondheidszorg. En we zijn pas net gaan beseffen dat in vrijwel elke aanpak ook de directe leefomgeving van criminele families zou moeten worden gemobiliseerd.

Inspireren
Het draaiboek voor een effectieve aanpak van criminele families bestaat niet. Alles staat of valt met aandacht voor situatie, context en maatwerk – met professionaliteit en veerkracht in een weerbarstige praktijk. Daarom willen de onderzoekers met de inzichten van de werkvloer en uit de wetenschap in dit boek alle professionals inspireren die bij en voor gemeenten vat proberen te krijgen op deze complexe en persistente problematiek.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

SequriX

Wordt een partner