Maatwerkafspraken voor vertrekkende beveiligers
Als een werknemer van een evenementen- of horecabeveiligingsbedrijf moet vertrekken als gevolg van de coronacrisis, kan deze nu met de werkgever ‘op maat’ afspraken maken over een pakket scholing, outplacement en van-werk-naar-werk-begeleiding.
De Nederlandse Veiligheidsbranche zegt blij te zijn dat ze dit heeft kunnen afspreken met de vakbond LBV en dat de wettelijke transitievergoeding in zulke gevallen niet automatisch betaald hoeft te worden. “De nieuwe cao-bepaling is een volwassen afspraak die past bij de zeer penibele omstandigheden waarin veel van deze beveiligingsbedrijven verkeren”, zegt Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche. “Een afspraak die zowel in het belang is van de beveiligers als van de beveiligingsbedrijven.”
Faillissementen voorkomen
De voorzitter dringt erop aan om er gezamenlijk voor te zorgen dat gezonde bedrijven overeind kunnen blijven. “Om de voortslepende crisis te overleven, zullen helaas veel evenementen- en horecabeveiligingsbedrijven hun bedrijf moeten herstructureren. Hoge transitievergoedingen leiden dan eerder tot faillissementen, zonder dat werknemers enig perspectief wordt geboden op een baan elders. Een werknemer is ook beter af met scholing, outplacement en met van-werk-naar-werk-begeleiding dan met een transitievergoeding te verdwijnen in de WW.”
De regeling voor maatwerk bij vertrek om bedrijfseconomische redenen is opgenomen in de cao voor de Evenementen- en Horecabeveiligingsbranche en geldt voor bedrijven die zijn aangesloten bij de gelijknamige sectie van de Nederlandse Veiligheidsbranche.