Beveiliging nieuws

Onze partners

Advancis

ASIS

Bydemes

RoSecure

Sequrix

CSL

Uniview

Centurion

De Beveiligingsjurist

IDIS

Paxton

Bosch Security Systems

Koninklijke Oosterberg

OSEC

Alphatronics

Securitas

NetworxConnect

Gold-IP

20face

Add Secure

VideoGuard

Nimo Drone Security

HID

CDVI

NIBHV

Genetec

Brivo

MPL

EAL

VEB

SMC Alarmcentrale

HD Security

Trigion

Milestone

PG Security Systems

Hikvision

Dero Security Products

VBN

Unii

Masset Solutions

Dahua

BHVcertificaat.online

Secusoft

Lobeco

Traka ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

Top Security

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

Akuvox

2N

SmartSD

Eagle Eye Networks

SOBA

Eizo

Avigilon Alta

Connect Security

ARAS

G4S

Seagate

JMB Groep

Multiwacht

Kiwa

ADI

Nenova

Service Centrale Nederland

CardAccess

Explicate

Seris

i-Pro

Paraat

ASSA ABLOY

GFT

Boon Edam

VAIBS

Oribi ID Solutions

Crown Security Services

Optex

SmartCell

VVNL

Nimo Dog Security

DZ Technologies

Regio Control Veldt

Mag een verhuurder per camera meekijken met zijn huurders?

22 oktober 2015
Redactie
09:47

De Stadspartij in Den Helder kan iedereen die het gebouw aan de Californiestraat huurt afluisteren en bekijken, las ik in het Noord-Hollands Dagblad.

“Er hangt een camera waarmee zij alle bijeenkomsten van derden op afstand kunnen bekijken en beluisteren”, aldus ex-lid Carlo Assorgia. Enigszins verwarrend heeft het bestuur aangifte tegen diezelfde Assorgia gedaan wegens het afluisteren van dat bestuur middels die camera.

pand-streetviewOké. De politieke verwikkelingen even daargelaten: er hing dus een beveiligingscamera (met microfoon) in een gebouw van de Stadspartij. Anderen mochten dat pand huren, en kennelijk bleef die camera dan aan. Logisch voor een beveiligingscamera, en er zou ook een bordje bij de ingang hangen met “Dit pand wordt beveiligd c.q. bewaakt door MGB beveiligingen”, zo lees ik bij Den Helder Actueel. Dat lijkt via Street View de eenregelige tekst rechtsonder op het raam te zijn, maar ik houd me aanbevolen voor beter beeld.

Is dat genoeg? De wet eist dat er duidelijk wordt gewaarschuwd voor cameratoezicht (art.139f Strafrecht). Een bordje is dus genoeg, maar het moet wel duidelijk in beeld (haha) komen voordat je gefilmd wordt. Een sticker ergens rechts op de rand van je pand lijkt me niet aan die eis voldoen. Een groot bord op de deur zelf zou ik wat anders vinden.

Verder, als de beelden opgeslagen worden dan heet dat een verwerking van persoonsgegevens. Dat vereist dan een reglement cameratoezicht, waarin uitgelegd is voor welke doelen de beelden worden opgeslagen, wie ze mag uitkijken en hoe lang ze worden bewaard. En uiteraard mag je dan niet buiten die vastgelegde doelen en regels treden.

Voor geluidsopnamen geldt in principe hetzelfde. Gesprekken afluisteren of opnemen in besloten ruimtes is verboden tenzij je partij bent bij het gesprek. Daarbij geldt wel één belangrijke uitzondering: de eigenaar van een pand mag opnemen zonder partij te zijn gesprekken in zijn pand opnemen, zolang dat maar niet heimelijk gebeurt (art. 139a lid 2 Strafrecht). Dus ook hier: bordje ophangen, en wel graag iets duidelijker dan “dit pand wordt beveiligd”.

En dan val ik van mijn stoel als ik lees “Drie personen konden via een app op hun telefoon de beelden en het geluid van de camera volgen en eventueel opnemen.” Als je meldt dat een beveiligingsbedrijf cameratoezicht toepast, dan is dat tot daar aan toe – maar als de verhuurder dan ook zélf bij de beelden kan, dan doe je het verkeerd met je bordje.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Videoguard

Suricat

Wordt een partner