Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

PG Security Systems

Service Centrale Nederland

i-Pro

Nimo Dog Security

VEB

Advancis

VAIBS

Traka ASSA ABLOY

CardAccess

Paraat

Uniview

SMC Alarmcentrale

GFT

Multiwacht

Oribi ID Solutions

VVNL

Eizo

Hikvision

Nenova

Connect Security

OSEC

2N

Optex

Bosch Security Systems

NIBHV

Genetec

Ajax Systems

Bydemes

Masset Solutions

Dero Security Products

20face

Nimo Drone Security

CDVI

Alphatronics

RoSecure

Akuvox

Regio Control Veldt

Securitas

Unii

ASIS

BHVcertificaat.online

Explicate

Add Secure

Hanwha Vision Europe

DZ Technologies

NetworxConnect

VBN

EAL

Kiwa

Sequrix

Top Security

Centurion

CSL

Seris

Paxton

ADI

VideoGuard

Alarm Meldnet

SmartSD

HID

Seagate

Secusoft

SOBA

Gold-IP

IDIS

De Beveiligingsjurist

Trigion

G4S

SmartCell

Milestone

ASSA ABLOY

Lobeco

ARAS

JMB Groep

Brivo

Crown Security Services

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

Network Optix

HD Security

Mag je als beveiliger een dashcam gebruiken?

11 oktober 2014
Redactie
12:10

Als professional heb ik een dashcam in mijn voertuig geplaatst. Zo film ik de weg waar ik rij en heb ik bewijs voor het geval van verkeersovertredingen of ongevallen. Die moet ik immers betalen. Maar mijn werkgever verbiedt dit in verband met de privacy van de klant (die soms in beeld kan komen inderdaad). Mag hij dat?

dashcamArnoud Engelfriet beantwoorde deze vraag op zijn blog:

Hoofdregel uit het arbeidsrecht is dat de werkgever bepaalt hoe het werk wordt uitgevoerd. Wil hij dat je met Windows werkt, dan heb je als Macliefhebber dus helaas pech gehad. Wil hij dat je naar een conferentie gaat, dan ga je.

Natuurlijk zijn daar grenzen aan, zoals waar het de privacy betreft. Je werkgever mag niet zomaar bepalen dat je je locatie 24/7 bekend moet maken bijvoorbeeld. Daar moet een zwaarwegende reden voor zijn, zoals dat je dure spullen vervoert en het belangrijk is te weten waar die zijn. Maar de locatiebepaler moet dan uit als je pauze hebt (en geen dure spullen meer bij je hebt).

Omgekeerd moet een werkgever ook rekening houden met de belangen van klanten en andere relaties. Dat kan dus betekenen dat jij iets niet mag omdat de werkgever (redelijkerwijs) bepaalt dat het klantbelang zwaarder weegt. Kledingeisen zijn een bekend voorbeeld: de werkgever beslist dat dat een representatieve uitstraling geeft, en dus moet jij een uniform aan of een stropdas om. Tenzij er dan weer zwaarwegende redenen vanuit de werknemer zijn, zoals een religie die hoofdbedekking voorschrijft of een allergie voor de stof waarmee het uniform is gemaakt.

De werknemer is in principe zelf aansprakelijk voor verkeersboetes, zeker als dat in het arbeidscontract is geregeld. Het is dan ook logisch dat de werknemer een dashcam wil inzetten om bewijs te verzamelen tegen onterechte boetes of overtredingen die eigenlijk andermans schuld zijn.

Tegelijk snap ik ook het belang van de werkgever, die boze klanten aan de telefoon krijgt omdat “ze gefilmd zijn door die chauffeur” en ze niet weten wat er met de beelden gebeurt.

Een totaalverbod lijkt me niet echt de oplossing. Je zou kunnen kiezen voor een afspraak waarbij de werknemer de camera uit moet zetten zodra hij het terrein van de klant op rijdt, het liefst met een stuk karton of plastic voor de lens zodat er écht niet meer gefilmd kan worden. Of werkgever en werknemer spreken af dat de beelden nergens online komen (ook niet bij Wegmisbruikers), hoe ernstig de gefilmde overtreding ook. Dan kan de werkgever die zekerheid doorgeven aan de klant.

Via: iusmentis.com

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

SequriX

Videoguard

Seagate

Wordt een partner