Malafide jeugdzorgwerkers ronselen jongeren voor misdaad

In Nederland worden kwetsbare jongeren, vooral die met een verstandelijke beperking, steeds vaker slachtoffer van misbruik door malafide jeugdzorgmedewerkers. Deskundigen slaan alarm: sommige hulpverleners ronselen jongeren voor pinpasfraude, drugskoerierswerk, prostitutie of zelfs geweldsdelicten zoals het plaatsen van vuurwerkbommen, zo schrijft De Telegraaf.
Een 20-jarige man is een schrijnend voorbeeld. Op zijn vijftiende werd hij in een jeugdzorginstelling in Almere benaderd door een begeleider die hem vroeg geld te verdienen via fraude. Jason stemde toe, en al snel volgden zwaardere klussen, waaronder het opblazen van een huis. Hij verdiende daarmee maandelijks duizenden euro’s, die hij uitgaf aan luxe kleding. Hoewel hij inmiddels uit het criminele circuit is gestapt en hulp krijgt, voelt hij geen spijt over zijn verleden. Zijn verhaal staat niet op zichzelf. Er komen steeds meer signalen binnen over jeugdhulpverleners die jongeren misbruiken voor eigen gewin.
Meer toezicht en controle nodig
Een steekproef van Stichting Kwaliteitsregister Jeugdzorg (SKJ) wijst uit dat zo’n 50 jeugdzorgprofessionals uit het register zijn geschrapt vanwege vermoedelijke fraude met ervaringscertificaten. Bijna één op de vijf gecontroleerde medewerkers bleek niet te voldoen aan de eisen. SKJ vreest dat dit slechts het topje van de ijsberg is en start een grootschalig onderzoek onder 3500 zorgmedewerkers. Nodig, want de controle op diploma’s en kwalificaties is jarenlang tekortgeschoten, mede door de krapte op de arbeidsmarkt. Hierdoor konden ongekwalificeerde en malafide personen de zorg binnenkomen. Registraties zijn soms zelfs te koop voor duizenden euro’s via schimmige bureaus. Ook de benodigde bijscholingspunten worden illegaal verhandeld.
Volgens betrokken zorgverleners krijgen jongeren met een verstandelijke beperking te weinig bescherming en worden zij verleid door geld of status, zonder de risico’s te overzien. Er is dringend meer toezicht en controle nodig om hen te beschermen tegen criminele uitbuiting vanuit de zorg zelf.