Marechaussee krijgt weer militaire politietaken

De Koninklijke Marechaussee (KMar) wordt uitgebreid met twee eskadrons militaire politie. Daarmee keert een onderdeel terug dat na de Koude Oorlog was afgeschaft. De eskadrons moeten in 2027 bestaan uit 200 vaste medewerkers en 500 marechaussees die tijdelijk toegevoegd kunnen worden.

Net als in het verleden krijgt de militaire politie als hoofdtaak het zorgen voor een snelle doorstroming van militaire kolonnes. Medewerkers krijgen een groen uniform. Sinds 2009 werkt de Koninklijke Marechaussee niet meer samen met de Koninklijke Landmacht. Dat was niet meer nodig, omdat er nauwelijks nog grote militaire kolonnes waren. De KMar ging zich volledig concentreren op grensbewaking en beveiliging van paleizen en bedreigde personen. Daarnaast wordt soms ondersteuning gegeven aan de Mobiele Eenheid van de politie.

Nieuwe taken
Sinds Rusland in 2014 De Krim in Oekraïne heeft bezet lijkt de Koude Oorlog te zijn teruggekeerd. Er wordt weer meer in defensie geïnvesteerd en de activiteiten binnen defensie worden opgevoerd. Daarmee stijgt ook de behoefte aan een militair politiekorps. Dat zal worden opgeleid om militaire transporten te begeleiden in Nederland, maar ook in gebieden waar Nederland in NAVO-verband actief is. Daarnaast gaat het afvoeren van grote aantallen krijgsgevangen tot de taken behoren. Er komt een zogenoemd combat support eskadron, dat voornamelijk als onderdeel van een brigade van de landmacht wordt toegevoegd aan een Duitse divisie. Daarnaast komt er een eskadron dat samen met de Natres in Nederland de vitale militaire en civiele infrastructuur gaat beschermen en dat NAVO-troepen vanuit het Westen door Nederland richting het Oosten moet begeleiden. In 2024 start de personeelswerving. Mogelijk worden jongeren aangenomen die kiezen voor ‘vrijwillige dienstplicht’ naar Zweeds model.

Deel dit artikel via: