Marechaussee vindt recordaantal wapens in auto’s

Tijdens controles langs de weg stuitte de marechaussee het afgelopen jaar op niet minder dan 252 wapens. Dat schrijft het AD op basis van de jaarcijfers van de KMAR. De wapens lagen verborgen in dashboardkastjes, onder stoelen of in de kofferbak. Ook werden 77 keer enorme hoeveelheden geld aangetroffen.

In 2019 bedroeg het aantal door de marechaussee aangetroffen wapens nog 155 en het jaar daarvoor 120. Soms waren de wapens en koffers met geld ingenieus verborgen. Bijvoorbeeld in een ruimte die in de achterbank was gecreëerd. Behalve verboden spullen leverden de controles ook een kwart meer automobilisten op die nog een straf of een boete hadden open staan, namelijk 1674 personen, terwijl dat er in 2019 nog 1296 waren.

Betere controles
De controles door de marechaussee zijn in eerste instantie bedoeld om illegalen, mensen met een vals paspoort en mensensmokkelaars op te sporen. Van die laatste groep werden er 123 opgepakt, terwijl dat er een jaar eerder nog 89 waren. Verder werden er in totaal 564 illegale immigranten aangetroffen. Dat waren er 103 minder dan in 2019. De marechaussee gaat er vanuit dat de stijgingen vooral door betere controles komen. Zo wordt vaker van locatie gewisseld, waardoor de controles onvoorspelbaarder worden. Ook beschikt men over betere inlichtingen over waar criminelen de grenzen proberen te passeren. Verder is de pakkans toegenomen doordat er vanwege corona aanzienlijk minder grensoverschrijdend verkeer is.

Deel dit artikel via: