Marechaussee wil geen justitiemedewerkers beveiligen
Na de moord op advocaat Derk Wiersum vroeg de politie aan de marechaussee of deze de beveiliging van rechters en officieren van justitie op zich wilde nemen. Het gaat om justitiemedewerkers die bij gevaarlijke zaken zijn betrokken, zoals processen tegen de georganiseerde criminaliteit. De Kmar zegt echter zelf al onderbezet te zijn.
Op het moment worden de betrokkenen bij het strafproces tegen de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi al extra beveiligd. Dit gebeurt door de politie. De beveiliging gaat echter ten koste van andere politietaken. Daarom deed korpschef Erik Akerboom onlangs een beroep op de Koninklijke Marechaussee om te helpen bij beveiligingstaken. Het legeronderdeel zou er echter weinig voor voelen om ‘pleisters te plakken op roostergaten bij de politie’, zo verklaren ingewijden in het AD. De Kmar geeft aan zelf al overbelast te zijn vanwege de beveiliging van moskeeën, synagogen, de Tweede Kamer en de luchthaven Schiphol.
Onbegrijpelijk
De weigering van Kmar om bijstand te verlenen leidt volgens het AD tot grote irritatie bij de politietop. Betrokkenen noemen het onbegrijpelijk dat twee overheidsdiensten niet kunnen samenwerken op dit gebied. De Kmar verklaart een andere werkwijze te hebben dan de politie en daarom niet zomaar marechaussees kan uitlenen. Volgens de politie wordt nog verkend hoe de verschillende werkwijzes op elkaar zijn af te stemmen. Het is volgens de Kmar geen kwestie van onwil, maar net als bij de politie gaat het beveiligen van justitiemedewerkers ten koste van andere taken. Bij de politie staat het water inmiddels tot aan de lippen, zo schreven burgemeesters donderdag aan de Tweede Kamer. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam riep de politiek op om te waken voor een verdere toename van prioriteiten die extra politiecapaciteit vragen.