Massaclaim tegen antivirusbedrijf wegens handel in gebruikersdata

Voor niets gaat de zon de op. Dat geldt ook voor de ongeveer 5 miljoen Nederlanders die tot 2020 gebruik maakten van de gratis antivirussoftware van Avast (AVG). Deze software analyseerde het gedrag van de gebruiker en Avast verkocht deze data vervolgens aan diverse bedrijven en verdiende daar miljoenen mee.
De forse inbreuk op de privacy van gebruikers kwam al in 2019 aan het licht, maar omdat het Tsjechische softwarebedrijf tot nu toe weinig heeft gedaan om gebruikers te compenseren, wordt nu een massaclaim voorbereid door stichting Consumers United in Court (CUIC) en Privacy First. Avast zegt alleen vanaf 2020 gestopt te zijn met de verkoop van data over het computergebruik van klanten. Dat vinden CUIC en Privacy First bij lange na niet voldoende. Zij vinden het bizar dat juist een beveiligingsbedrijf een dergelijk misbruik van het vertrouwen van gebruikers heeft gemaakt. De software hield precies bij wat de gebruiker deed op zijn computer. Dat stond weliswaar ergens in de gebruiksvoorwaarden, maar daar stond ook bij dat de gegevens geanonimiseerd werden opgeslagen, wat niet het geval bleek te zijn. En er werd niet gerept over doorverkoop van data.
435 miljoen gedupeerden
Volgens CUIC gaat het om gegevens van meer dan 435 miljoen gebruikers, waaronder vijf miljoen Nederlanders, die gebruik maakten van programma’s als AVG Online Security, Avast Secure Browser en AVG Secure Browser. De software was veelal gratis, als gebruikers ermee akkoord gingen dat advertenties werden vertoond. Gesprekken tussen de directie van Avast en CUIC hebben alleen excuses opgeleverd, maar niets voor klanten van wie de verkochte data mogelijk nog steeds wordt gebruikt. Daarom wil de stichting geld zien, zodat gebruikers gecompenseerd kunnen worden. Nederlanders die van 2015 tot en met 2020 een virusfilter of browserextensie van Avast op hun laptop, computer, telefoon of tablet gebruikten, worden opgeroepen om zich aan te melden voor compensatie. Dat kan via deze link.