Mastercard en ABN Amro testen betalen met een selfie

Mastercard, International Card Services en ABN Amro gaan vanaf vandaag het betalen met een selfie in Nederland testen.

Met het zogenoemde Selfiepay kunnen betalingen gedaan worden door een selfie te maken. 750 creditcardhouders nemen deel aan de proef die zal lopen van 19 augustus tot 30 november. Zonder pincodes, wachtwoorden en bevestigingscodes kunnen ze de komende maanden eenvoudig hun online aankopen afronden.

Abn Amro smartphoneDe nieuwe verificatiemethode komt naast alle bestaande middelen zoals wachtwoorden en vingerafdrukscanners. Met name voor gebruikers van een wachtwoord moet het betalen met een selfie makkelijker en vooral veiliger worden. Ten eerste hoeft het wachtwoord niet meer onthouden de worden, ten tweede is biometrische betaling met gezichtsherkenning volgens Mastercard veiliger dan met het gemiddelde wachtwoord.

Volgens ICS gaat de beste transactiebeveiliging  bij een betaling van het toestel van de gebruiker afhangen. Heeft een gebruiker een toestel met vingerafdrukscanner dan heeft die methode de voorkeur, bij oudere toestellen wint de selfie het alsnog van het wachtwoord. De test moet uitwijzen of de methode geschikt en bovendien veilig genoeg is om wereldwijd uit te rollen. Uiteindelijk worden wellicht nog meer mogelijkheden aangeboden als stemherkenning.

Betalen via biometrie breekt steeds verder door. De Chinese webwinkel Alibaba kondigde eerder dit jaar ook al de betaalmanier ‘smile to pay’ aan.

Deel dit artikel via: