Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Seagate

EAL

Alarm Meldnet

Trigion

OSEC

Eizo

Dero Security Products

Eagle Eye Networks

BHVcertificaat.online

RoSecure

Advancis

Seris

PG Security Systems

SOBA

Uniview

Gold-IP

Brivo

Regio Control Veldt

Ajax Systems

Securitas

Connect Security

CardAccess

HID

Hikvision

VVNL

NIBHV

Akuvox

Multiwacht

G4S

Masset Solutions

i-Pro

Nimo Drone Security

GFT

VAIBS

Top Security

JMB Groep

VBN

Service Centrale Nederland

Secusoft

SmartSD

Centurion

VEB

Paraat

SMC Alarmcentrale

Oribi ID Solutions

Genetec

Sequrix

Avigilon Alta

DZ Technologies

NetworxConnect

ASSA ABLOY

ASIS

VideoGuard

CSL

SmartCell

2N

Nimo Dog Security

Nenova

De Beveiligingsjurist

Optex

Traka ASSA ABLOY

20face

Explicate

Hanwha Vision Europe

Lobeco

Kiwa

HD Security

CDVI

Add Secure

Network Optix

Paxton

Bydemes

Unii

ARAS

Milestone

Crown Security Services

ADI

IDIS

Bosch Security Systems

Alphatronics

Medewerkers gevangenentransport schuldig aan misdrijven

15 juni 2024
Redactie
08:12

Binnen de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O), verantwoordelijk voor het vervoer van gevangenen, heerst een cultuur van angst en corruptie. Sommige medewerkers hebben zelfs strafbare feiten gepleegd. Dit meldt De Telegraaf na gesprekken met DV&O-medewerkers en opgevraagde cijfers bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Tussen begin 2022 en mei 2024 zijn er 35 integriteitsonderzoeken zijn uitgevoerd. Deze onderzoeken resulteerden in disciplinaire maatregelen en tien ontslagen. Een medewerker werd betrapt op deelname aan een gewapende woningoverval. Een andere medewerker was betrokken bij de diefstal van wapens, munitie en busjes pepperspray uit een justitiegebouw in Zutphen. Ook heerst er bij justitie angst dat corrupte medewerkers gedetineerden helpen ontsnappen. Dit zou al een keer zijn gebeurd. In mei 2022 werd een leidinggevende van de DV&O aangehouden, die inzage had in vervoersstromen van de gevaarlijkste criminelen. Bezorgde medewerkers stuurden vorig jaar een anonieme brief naar leidinggevenden, waarin ze klaagden over machtsmisbruik, intimidatie en een leugenachtige cultuur binnen de dienst. DV&O wordt intern ook wel Door Vrienden Opgericht genoemd.

Gevaar voor de veiligheid
Volgens een medewerker is het personeelstekort een groot probleem, wat leidt tot zware werkdruk en een lage drempel bij sollicitaties. Zo moesten in 2023 bijna 36.000 gevangenen worden vervoerd. Een anoniem bestuurslid van justitievakbond Juvox zegt in De Telegraaf dat de hoge werkdruk, het hoge personeelsverloop en de interne onvrede een bedreiging vormen voor de veiligheid. “We werken met de gevaarlijkste doelgroep binnen het veiligheidsdomein. Een gebrek aan vertrouwen en ervaring is funest”, aldus het bestuurslid. In Nederland zijn nog geen vervoerders tijdens hun werk om het leven gebracht, maar in Frankrijk gebeurde dat onlangs wel. Wel hebben twee medewerkers zelfmoord gepleegd, wat zeer waarschijnlijk het gevolg van omstandigheden op het werk was.
In een reactie stelt de DV&O in de krant zich niet te herkennen in het beeld van verlaagde sollicitatiecriteria. Over de werkdruk zegt de dienst dat er in 2022 een extern onderzoek is uitgevoerd naar de cultuur en werkdruk. Sindsdien werkt de dienst aan verbeteringen op de werkvloer.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Seagate

SequriX

Videoguard

Suricat

Wordt een partner