Medicijnendiefstal in de zorg: elke twee weken een ontslag
Van 2021 tot 2023 zijn 95 zorgmedewerkers ontslagen omdat ze medicijnen uit de voorraadkast hebben meegenomen. Dit blijkt uit cijfers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De meeste incidenten vonden plaats in ziekenhuizen, waar de helft van de ontslagen te maken had met medicijnendiefstal. In verpleeghuizen en de thuiszorg was dit 15 procent van de gevallen.
Vooral benzodiazepines, die worden gebruikt bij slaapproblemen en paniekaanvallen, zijn populair bij diefstal. Ook pijnstillers zoals tramadol, morfine en oxycodon worden regelmatig meegenomen.
De inspectie vermoedt dat het werkelijke aantal gevallen hoger ligt. Veel zorgpersoneel ziet het gebruik van medicijnen als normaal en vaak blijft het onopgemerkt door de zorgaanbieder, aldus de inspectie.
Hoe vaak het gaat om een eenmalige tablet of langdurige diefstal is niet altijd duidelijk. In enkele gevallen worden de medicijnen gestolen voor doorverkoop. Meestal wordt betrapt personeel direct ontslagen, ongeacht de omvang van het misdrijf.
Oorzaken en risico’s
De betrapte zorgmedewerkers wijzen vaak op een hoge werkdruk, wisselende diensten en problemen in de privésfeer als oorzaken. De inspectie wijst op gebrekkig toezicht en een gebrek aan kennis bij zorginstellingen over wie toegang heeft tot medicijnkasten. Het gebruik van verschillende softwaresystemen maakt het bovendien lastig om medicijngebruik goed bij te houden.
Sommige ziekenhuizen kiezen voor streng toezicht, zoals camera’s bij medicijnkasten, terwijl andere instellingen dit onethisch vinden.
De inspectie pleit voor een kleinere en overzichtelijke medicijnvoorraad en een betere toegangsbewaking. Toch benadrukken ze vooral het belang van een cultuuromslag. Het is volgens de inspectie cruciaal om dit probleem bespreekbaar te maken. Het advies is om in gesprek te gaan met medewerkers die zich niet goed voelen, in plaats van hen direct te ontslaan. Gezien het personeelstekort in de zorg is het belangrijk om duurzame oplossingen te vinden, zonder de werkdruk verder te verhogen.