Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Crown Security Services

Alarm Meldnet

Seagate

Nimo Dog Security

RoSecure

CSL

BHVcertificaat.online

Genetec

Nimo Drone Security

Masset Solutions

OSEC

HD Security

ADI

Milestone

IDIS

Optex

Lobeco

SmartCell

Unii

Centurion

2N

Securitas

Connect Security

SmartSD

CardAccess

Alphatronics

Eagle Eye Networks

JMB Groep

Add Secure

Nenova

VEB

Bydemes

Hanwha Vision Europe

Explicate

NetworxConnect

HID

Dero Security Products

Paraat

Kiwa

Top Security

Multiwacht

ARAS

Oribi ID Solutions

NIBHV

VVNL

VideoGuard

Regio Control Veldt

VBN

Seris

EAL

20face

Hikvision

Akuvox

DZ Technologies

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

ASIS

VAIBS

GFT

Sequrix

i-Pro

Gold-IP

Paxton

G4S

Eizo

ASSA ABLOY

Traka ASSA ABLOY

Uniview

SMC Alarmcentrale

CDVI

Network Optix

SOBA

PG Security Systems

De Beveiligingsjurist

Avigilon Alta

Brivo

Advancis

Secusoft

Bosch Security Systems

Trigion

Meer bedreigingen, maar vaak onuitgevoerd

13 juni 2024
Redactie
08:44

Een brede groep mensen in de samenleving krijgt te maken met vooral digitale bedreigingen, die weliswaar toenemen maar zelden worden waargemaakt. Dit blijkt uit de Dreigingsmonitor Bewaken en Beveiligen, een rapport van onderzoekers van de Universiteit Leiden dat een actueel beeld schetst van bedreigingen in Nederland.

Ministers, politici, bestuurders, journalisten, wetenschappers en opiniemakers zijn vaak het doelwit van dergelijke bedreigingen. Verreweg de meeste bedreigers uiten enkel hun grieven en boosheid, en dat is vaak het enige doel, staat in het rapport. Onderzoeker Roy Hofkamp benadrukt dat de media vaak spectaculaire koppen publiceren over bedreigingen, wat invloed heeft op het veiligheidsgevoel in de samenleving. “Wij willen met gepaste afstand kijken naar de daadwerkelijke dreiging”, zegt hij.

Groot Effect op Welzijn
De onderzoekers benadrukken dat zelfs niet-uitgevoerde bedreigingen een groot en indringend effect kunnen hebben op het welzijn van de bedreigden. Dit brengt de democratische rechtsstaat in gevaar. Het is weinig aantrekkelijk om onder deze omstandigheden nog een publiek ambt te vervullen, wat gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van het openbaar bestuur, waarschuwt het rapport. Bovendien wordt het voor professionals moeilijker om risico’s in te schatten naarmate de bedreigingen toenemen. In de kern gaat het om de vraag hoeveel risico politiek, bestuur en maatschappij bereid zijn te accepteren, stellen de onderzoekers.

Veranderingen in Misdaadpatronen
Hoewel de dreiging vanuit de georganiseerde misdaad aanwezig blijft, is het aantal aanslagen en liquidaties afgenomen sinds de vorige monitor uit 2021. Tegelijkertijd is er een toename van het aantal explosies in woonwijken.
Het rapport noemt relationeel geweld een ‘hardnekkig probleem’. Toch staat deze vorm van geweld in Nederland nog niet zo hoog op de agenda als in andere Europese landen. In Frankrijk en Spanje bijvoorbeeld wordt massaal geprotesteerd tegen geweld tegen vrouwen, terwijl er daar relatief minder vrouwen worden vermoord dan in Nederland.

Conclusie
De Dreigingsmonitor Bewaken en Beveiligen laat zien dat digitale bedreigingen toenemen, maar zelden worden waargemaakt. Ondanks dat ze vaak niet uitgevoerd worden, hebben deze bedreigingen toch een significant effect op het welzijn van de getroffenen en de kwaliteit van het openbaar bestuur. De dreiging vanuit georganiseerde misdaad blijft bestaan, met een verschuiving van liquidaties naar explosies in woonwijken. Relationeel geweld blijft een zorgwekkend en onderbelicht probleem in Nederland.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Suricat

SequriX

Seagate

Videoguard

Wordt een partner