Meer criminaliteit in dorpen
Op plekken waar de achterdeur niet op het slot zit, de schuurdeur openstaat en niet op elke hoek van de straat een veiligheidscamera staat, blijken inbrekers actiever geworden. In heel het land daalde het aantal woninginbraken.
Er zijn in het afgelopen jaar minder aangiften gedaan van delicten, maar de verschillen tussen gemeenten zijn wel opmerkelijk groot. Dit concludeert het Algemeen Dagblad in haar jaarlijkse Misdaadmeter.
De kans om slachtoffer te worden van een misdrijf is nog steeds het grootst in een grote stad. Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, het zijn bekende steden die hoog scoren op de ranglijst van onveilige gemeenten. In totaal was er in 184 van de 404 gemeenten er een stijging. In 29 procent van de grote steden kampte met meer woninginbraken dan een jaar eerder. In 41 procent van de kleine dorpen was er een stijging zichtbaar. Bij mishandelingen is het verschil nog groter: in elf procent van de grote steden steeg het aantal mishandelingen, tegen 36 procent van de kleine gemeenten.
De hoofdstad is opnieuw de onveiligste gemeente van Nederland. Daar steeg het aantal woninginbraken met tien procent, een van de oorzaken dat de hoofdstad bovenaan eindigt. Ook het aantal overvallen steeg tegen de dalende trend in, met maar liefst 19 procent. Het aantal aangiftes van zakkenrollen steeg met 24 procent. De veiligste gemeente van het land is het Friese Littenseradeel. Daar komen geen overvallen of zakkenrollers voor. Wel woninginbraken (vijftien in totaal) en bedreigingen (twaalf in totaal).
Link: ad.nl