Meer dan helft rookmelders in woningen werkt niet

In 70 procent van alle Nederlandse woningen hangt een rookmelder, maar slechts in 45 procent van de gevallen doet deze het daadwerkelijk.

Er zijn voorbeelden waarbij ondanks een werkende rookmelder slachtoffers zijn gevallen. Aanleiding voor de Brandweeracademie een onderzoek te starten naar de effectiviteit van rookmelders.

onderzoek brandmeldersConclusie daaruit is niet alleen dat rookmelders onder meer vanwege een lege batterij vaak niet werken, maar ook dat ze vaak niet op de juiste plek hangen. Maar in circa 35 procent van de gevallen hangen ze in de hal en de overloop waardoor ze overal goed hoorbaar zijn.

Nog beter is het volgens lector Brandpreventie René Hagen overigens, als in alle ruimten waarin mensen slapend kunnen verblijven rookmelders worden geplaatst. En dat de melders zijn gekoppeld zodat ze allemaal afgaan als één melder rook detecteert.

Verder zijn voor mensen die niet zelfstandig mobiel zijn, de rookmelders niet afdoende en zijn aanvullende maatregelen nodig. Volgens het rapport zou brandpreventiebeleid voor deze mensen zich moeten richten op het beperken van de kans op brand. Ook kan gedacht worden aan aanvullende maatregelen zoals het doorkoppelen van de rookmelder naar een telefoon bij iemand uit de direct omgeving.

Een belangrijke aanbeveling uit het onderzoek is het verplichtstellen van functionerende rookmelders te overwegen, ook voor woningen van voor 2003.

Branchevereniging VEBON adviseerde eerder ook al het verplichtstellen van rookmelders in alle woningen.

Deel dit artikel via: