Meer inzicht in georganiseerde ondermijnende criminaliteit
De komende jaren zet het ministerie van Justitie en Veiligheid meer in op de bestrijding van georganiseerde ondermijnende criminaliteit. De daarvoor benodigde kennis komt te staan in de Kennisagenda Ondermijning, die opgesteld wordt door het Directoraat-Generaal Ondermijning (DGO) van het ministerie van J&V en het WODC.
Het is meer dan ooit van belang om goed inzicht in de aard, omvang en ernst van ondermijnende criminaliteit te krijgen en om meer te weten te komen over de uitwerking van verschillende elementen van de aanpak. Het Directoraat-Generaal Ondermijning (DGO) van het ministerie en het WODC zijn daarom gestart met de Kennisagenda Ondermijning (KO). Dit is één van de initiatieven die het kennisfundament onder de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit zal versterken.
Drie onderdelen
De KO bevat onder andere een systematische analyse van bestaande kennis en een bundeling en vertaling naar actuele vraagstukken uit de praktijk. Ook komt er nieuw empirisch onderzoek naar openliggende kennisvragen in te staan. Verder wordt gewerkt aan monitoring van kwantitatieve gegevens, zoals drugsgebruik, -productie, -smokkel en -prijzen en cijfers over opsporing, vervolging en afpakken.
Het WODC en het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben een convenant getekend waarin is vastgelegd dat DGO de KO voor een periode van in eerste instantie vijf jaar zal financieren. De Kennisagenda is geen statisch document, maar biedt enige ruimte voor verandering of verschuiving van inhoudelijke aandachtspunten. Criminele fenomenen zijn immers ook niet statisch.
Eerste KO-onderzoeken onlangs verschenen
In juni 2021 verscheen een onderzoek naar de aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit. Onlangs verscheen een onderzoek waarin is gekeken wat er in de literatuur bekend is over rekruteringsprocessen en de ingroeimechanismen van jongeren in de georganiseerde misdaad. De meeste onderzoeken die bij het WODC zijn uitgezet worden extern uitgevoerd en één onderzoek wordt momenteel gestart door onderzoekers van het WODC. In de toekomst zullen meer onderzoeken vanuit de KO door het WODC worden uitgevoerd, zowel door externe partijen als door WODC-onderzoekers.
Hier is meer te lezen over het onderwerp.