Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Seris

Paraat

Milestone

Oribi ID Solutions

EAL

VAIBS

Bydemes

Eagle Eye Networks

ARAS

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

MOBOTIX

Akuvox

LUGN

VBN

Connect Security

Gold-IP

Nenova

Secusoft

IDIS

Advancis

VGN Group

Brivo

SmartSD

SmartCell

CSL

HID

Ajax Systems

ASIS

Bosch Security Systems

Eizo

CDVI

Unii

Service Centrale Nederland

Paxton

Dero Security Products

Securitas

Intrasec

ADI

Seagate

VisionPlatform.ai

VideoGuard

Alphatronics

Kidde Commercial

Network Optix

Aritech

Trigion

Hikvision

SOBA

G4S

Centurion

NIBHV

Sequrix

Genetec

Multiwacht

VVNL

Alarm Meldnet

Add Secure

Uniview

2N

Masset

MPL

ASSA ABLOY

Crown Security Services

BHVcertificaat.online

Synguard

OSEC

Lobeco

Hanwha Vision Europe

i-Pro

Teletek

Optex

VEB

Paralax

Top Security

Distri Company

Regio Control Veldt

HD Security

Meer mensen slachtoffer van online criminaliteit in 2024

15 april 2025
Redactie
05:11

In 2024 gaven 2,4 miljoen mensen van 15 jaar of ouder aan in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer te zijn geweest van een of meer vormen van online criminaliteit. Dat is een toename ten opzichte van 2022. Er waren met name meer slachtoffers van online oplichting en fraude, terwijl minder mensen het slachtoffer werden van hacken. Dit meldt het CBS op basis van het onderzoek Online Veiligheid en Criminaliteit 2024, dat onder ruim 33 duizend mensen werd uitgevoerd.

Ruim 9 procent van de 15-plussers was slachtoffer van online oplichting en fraude, vooral van aankoopfraude (7 procent), 4 procent kwam in aanraking met hacken, en eveneens 4 procent met online bedreiging en intimidatie. Bij bedreiging en intimidatie gaat het om bedreiging, pesten, stalken en shamesexting.

Jongeren vaker slachtoffer dan ouderen
Het aantal slachtoffers van online criminaliteit verschilde nauwelijks tussen vrouwen en mannen, en voor onderwijsniveau. Wel werden jongeren vaker getroffen dan ouderen: 20 procent van de 15- tot 25-jarigen, tegenover 10 procent van de 65-plussers. Het verschil tussen jongere en oudere leeftijdsgroepen was het grootst bij online bedreiging en intimidatie.

Minder vertrouwen in mensen
Slachtoffers van online criminaliteit gaven het vaakst aan dat zij na het voorval minder vertrouwen hadden in mensen (37 procent), en zich minder veilig voelden (30 procent). Zij noemden minder vaak slaapproblemen, depressieve klachten en angstklachten, en gaven minder vaak aan het voorval steeds opnieuw te beleven.
Minder vertrouwen in mensen werd het vaakst als gevolg genoemd door slachtoffers van online oplichting en fraude (42 procent). Zich minder veilig voelen, slaapproblemen, depressieve klachten, het voorval telkens opnieuw beleven, en angstklachten werden het vaakst gemeld door slachtoffers van online bedreiging en intimidatie.

Bijna helft slachtoffers maakt melding
In totaal heeft 48 procent van de slachtoffers van online criminaliteit in 2024 bij de politie of een andere instantie of persoon melding gemaakt. Van de slachtoffers van online criminaliteit heeft 18 procent bij de politie gemeld wat hen is overkomen (16 procent deed ook aangifte), 45 procent heeft dit bij een andere instantie of persoon gedaan. Het gaat dan om instanties als meld- of adviespunten voor online criminaliteit. Bij personen kan het gaan om professionele hulpverleners zoals huisartsen, psychologen of maatschappelijk werkers, om andere professionals zoals leerkrachten of leidinggevenden, of om mensen uit het eigen circuit zoals gezinsleden, familie of vrienden.

Hacken werd het minst vaak bij de politie gemeld en aangegeven, respectievelijk door 12 en 10 procent van de slachtoffers.

De meest genoemde reden om het voorval niet bij de politie te melden of geen aangifte te doen was dat er niet aan wordt gedacht, of dat men het niet zo belangrijk vindt (40 procent), gevolgd door ‘het helpt toch niets’ (32 procent).

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

SequriX

Artitech Kidde Commercial

Videoguard

Boon Edam

Suricat

Distri Company

Seagate

Wordt een partner