Beveiliging nieuws

Onze partners

Lobeco

HID

Alarm Meldnet

EAL

Trigion

Advancis

Add Secure

Bosch Security Systems

Eagle Eye Networks

G4S

GFT

2N

Sequrix

ASSA ABLOY

CSL

Securitas

Ajax Systems

Traka ASSA ABLOY

Dero Security Products

VAIBS

Hanwha Vision Europe

Masset Solutions

Secusoft

VBN

Connect Security

Paxton

Boon Edam

SMC Alarmcentrale

Crown Security Services

RoSecure

Avigilon Alta

JMB Groep

DZ Technologies

Milestone

PG Security Systems

Nenova

Nimo Dog Security

Dahua

ARAS

Eizo

SmartCell

Akuvox

i-Pro

20face

Unii

Explicate

ADI

Kiwa

Regio Control Veldt

Seagate

Bydemes

VVNL

VideoGuard

Gold-IP

Koninklijke Oosterberg

Top Security

BHVcertificaat.online

Uniview

SmartSD

Oribi ID Solutions

NIBHV

Alphatronics

SOBA

IDIS

NetworxConnect

VEB

De Beveiligingsjurist

OSEC

Brivo

Hikvision

Centurion

ASIS

Seris

HD Security

CardAccess

Optex

Genetec

Paraat

Service Centrale Nederland

Nimo Drone Security

Multiwacht

MPL

CDVI

Meer seksuele misdrijven bij de politie gemeld in 2022

2 maart 2023
Redactie
12:52

In 2022 kreeg de politie meer meldingen van seksuele misdrijven dan in 2021. In 2022 registreerde de politie bijna 10 duizend seksuele misdrijven, in het jaar ervoor waren dit er 8,8 duizend. Vooral aanrandingen en verkrachtingen werden meer geregistreerd. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe politiedata.

Tien jaar geleden werden 8,6 duizend seksuele misdrijven geregistreerd bij de politie. Dit aantal daalde tot 7,7 duizend in 2015 en nam daarna weer toe tot 9,1 duizend in 2018. Na twee jaren met minder meldingen is er sinds 2021 weer sprake van een toename naar bijna 10 duizend. Dit is vooral toe te schrijven aan een stijging van het aantal geregistreerde verkrachtings- en aanrandingszaken tot een nog niet eerder bereikt niveau in 2022. Mogelijk is dit het gevolg van de toenemende maatschappelijke aandacht voor zedenzaken.

Veel meer verkrachtingen en aanrandingen geregistreerd
In 2022 werden 2,9 duizend verkrachtingen bij de politie gemeld en 3 duizend aanrandingen. Van de in 2022 gemelde verkrachtingen bij de politie, was 22 procent gepleegd in eerdere jaren. Dit aandeel is iets hoger dan in voorgaande jaren. Het aantal meldingen van overige typen seksuele misdrijven, zoals schennis der eerbaarheid en ontucht met minderjarigen, is de laatste jaren ongeveer constant gebleven op in totaal ongeveer 4 duizend meldingen.

1 op de 10 slachtoffers meldde seksuele delicten
Het groeiende aantal gemelde seksuele delicten zegt niet direct dat ook het aantal slachtoffers toeneemt. Uit de Veiligheidsmonitor van het CBS blijkt dat slachtoffers van seksuele delicten (zowel misdrijven of lichtere overtredingen) in de meeste gevallen niet naar de politie stappen om te melden wat ze is overkomen. Zij doen over het algemeen minder vaak melding dan slachtoffers van andere soorten delicten. In 2021 deed 11,5 procent van de slachtoffers van seksuele delicten een melding. Bij de slachtoffers van alle delicten deed 37,5 procent een melding bij de politie.

Afwijkende zedencijfers CBS en politie
De CBS-cijfers vallen lager uit dan de aantallen die de politie eerder publiceerde. Dit komt doordat de politie zich baseert op het totaal aantal geregistreerde zedenincidenten. Hieronder vallen ook zaken die na onderzoek geen misdrijf bleken te zijn of die wel zijn opgepakt, maar niet in het strafrecht terecht zijn gekomen. Denk aan slachtoffers die een hulpverleningstraject zijn ingegaan of voor bemiddeling kozen. Deze zaken zijn door het CBS niet meegenomen.
Volgens de politiecijfers is vorig jaar 15.500 keer melding of aangifte gedaan van aanranding of verkrachting, wat meer is dan in de afgelopen jaren. Met name de aandacht rond The Voice of Holland en de uitzending van BOOS hebben ervoor gezorgd dat meer slachtoffers zich melden bij de politie. Die doet er alles aan om de juiste zorg te bieden en zaken te onderzoeken.

Meer aandacht
In 2020 kreeg de politie 12.000 meldingen en aangiftes. In 2022 waren dat er 15.500. Er is vooral een grote toename in het aantal meldingen en aangiftes van aanranding en verkrachting. Volgens Caroline Monster, programmamanager Zeden bij de politie, is die stijging te verklaren doordat er meer ruimte en aandacht is gekomen om deze zedenmisdrijven bespreekbaar te maken. Monster: “Na de publiciteit rond The Voice of Holland is het aantal meldingen flink gestegen en die instroom is daarna hoog gebleven.”

Hulp bieden
“Het is positief dat slachtoffers de politie weten te vinden”, vindt Monster. “Als het slachtoffer aangifte wil doen, zetten we dat proces in gang. Het streven is om binnen zes maanden zaken met strafbare feiten bij het OM aan te dragen. Dat lukt helaas niet altijd, maar dat wil niet zeggen dat deze zaken stilliggen. De complexiteit van zaken is toegenomen, waardoor het verzamelen van bewijs meer tijd kost.”

Nieuwe zedenwet
Het aantal meldingen en aangiftes zal toenemen als begin volgend jaar een wet in werking treedt die verkrachting sneller strafbaar maakt. Zonder uitdrukkelijke wederzijdse toestemming is seks hebben dan strafbaar. Monster: “De wet maakt het makkelijker om aangifte te doen, ook van digitale zedenmisdrijven. Maar de bewijsvoering blijft hetzelfde en die is in veel zedenzaken erg lastig.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner