Meer stations en conducteurs krijgen camerabewaking

NS gaat als proef conducteurs en beveiligers uitrusten met camera’s op de kleding, zogenoemde bodycams.

camera NS treinOok krijgen twaalf treinstations krijgen nog deze zomer cameratoezicht, zegt Metronieuws. Het gaat om stations als Almere Centrum, Amsterdam Sloterdijk, Gouda, Rotterdam Alexander en Zuid en Tilburg. Het aantal middelgrote stations met de extra camerabewaking wordt volgend jaar uitgebreid naar dertig. Uiteindelijk worden zij met in totaal 776 camera’s in de gaten gehouden.

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur stelt 13,3 miljoen euro beschikbaar voor de extra beveiligingsmaatregelen. Haar ministerie betaalt ook het onderhoud en beheer. Op dit moment hebben alleen de grote stations vaste camerabewaking. Mansveld wil met de uitbreiding het geweld tegen spoorpersoneel tegengaan.

Om het effect van cameratoezicht nog verder te vergroten start op Den Haag Hollands Spoor en Rotterdam Lombardijen deze zomer een proef met beeldschermen. Hier is op te zien wat de bewakingscamera’s precies registreren. Potentiële onruststokers zien zo dat zij in de gaten gehouden worden en houden zich hierdoor mogelijk toch rustig. Na een jaar wordt bekeken of de proef is geslaagd. Als dit zo is, krijgen meer stations deze schermen.

Deel dit artikel via: