Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Seagate

SOBA

Bosch Security Systems

ARAS

Paxton

Optex

VEB

Hanwha Vision Europe

Genetec

MOBOTIX

Lobeco

ADI

Masset

Connect Security

Ajax Systems

Eizo

Trigion

G4S

Uniview

Nenova

HD Security

BHVcertificaat.online

IDIS

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

Securitas

Distri Company

Traka ASSA ABLOY

Sequrix

SMC Alarmcentrale

SmartCell

ASSA ABLOY

Bydemes

Add Secure

Top Security

NetworxConnect

CDVI

ASIS

EAL

VGN Group

Service Centrale Nederland

2N

Alphatronics

Intrasec

VideoGuard

Hikvision

Crown Security Services

Unii

Multiwacht

Kidde Commercial

Eagle Eye Networks

VVNL

HID

Centurion

Advancis

OSEC

VAIBS

Brivo

Dero Security Products

Seris

Synguard

NIBHV

Aritech

i-Pro

Paraat

Gold-IP

CSL

Alarm Meldnet

Akuvox

SmartSD

Secusoft

VBN

Oribi ID Solutions

Milestone

Network Optix

Meer veiligheid en privacy op je iPhone met deze tips

7 maart 2024
Redactie
17:46

Iedereen gebruikt zijn iPhone dagelijks, maar hoe veilig is die eigenlijk? Sta er eens bij stil hoeveel persoonlijke informatie erop staat. Foto’s, berichten, bankgegevens en misschien zelfs wachtwoorden. Beeld je eens in dat iemand zomaar toegang krijgt tot al die gegevens. Geen fijn idee, toch? Apple doet veel om je gegevens te beschermen, maar uiteindelijk bepaal jij zelf hoe veilig je toestel echt is. Dus heb je net een nieuwe iPhone met abonnement, dan wil je natuurlijk wel dat alles veilig is wat je doet. Daarom delen we een aantal handige tips die je hierbij kunnen helpen.

Tweestapsverificatie inschakelen
Een sterk wachtwoord is een goed begin, maar wat als iemand je wachtwoord weet te achterhalen? Dan heb je een probleem. Je wilt niet dat een hacker zomaar in je accounts rondsnuffelt, toch? Tweestapsverificatie voegt een extra beveiligingslaag toe. Denk aan een unieke code die je moet invoeren of een melding op een ander apparaat. Dit betekent dat zelfs als iemand je wachtwoord weet, ze nog steeds niet zomaar kunnen inloggen. Het kost misschien een paar seconden extra, maar het voorkomt dat je opeens zonder waarschuwing uit je eigen accounts wordt gegooid. Je kunt dit eenvoudig instellen via je Apple ID-instellingen en het wordt sterk aangeraden voor je e-mail, social media en eigenlijk alles waar je niet zomaar iemand bij wilt hebben. Een kleine moeite, maar het geeft een hoop extra gemoedsrust.

Sterke wachtwoorden gebruiken
Geloof het of niet, maar er zijn nog steeds mensen die ‘123456’ of ‘wachtwoord’ gebruiken. Dat is bijna hetzelfde als je voordeur open laten staan met een bordje ‘kom binnen’. Een goed wachtwoord bestaat uit een mix van letters, cijfers en speciale tekens. Hoe langer en willekeuriger, hoe beter. Vind je het lastig om al die wachtwoorden te onthouden? Gebruik dan een wachtwoordmanager. Zo hoef je zelf alleen nog maar één sterk hoofdwachtwoord te onthouden. Misschien even wennen, maar het voorkomt een hoop gedoe. Het voordeel is dat je dit gemakkelijk over kunt zetten op je nieuwe telefoon. Dus stel dat je de nieuwe iPhone 16 van Ben kiest, dan kun je alles zo overzetten en hoef je dus niet bang te zijn dat je eerst overal weer al je wachtwoorden hoeft in te vullen.

Veilig internetten met een VPN
Maak je weleens gebruik van gratis wifi in een café of trein? Klinkt handig, maar weet je ook wie er allemaal mee kunnen kijken? Openbare wifi-netwerken zijn een speeltuin voor hackers. Ze kunnen met een paar simpele trucs alles zien wat jij online doet. Een VPN zorgt ervoor dat je internetverbinding versleuteld wordt, zodat niemand ongemerkt kan meekijken. Veel VPN-diensten hebben een app die je met één tik kunt inschakelen. Kwestie van even regelen en je internetverkeer is een stuk beter beveiligd.

Controleer je locatie instellingen
Waarom zou een simpele weer-app altijd moeten weten waar je bent? Veel apps vragen toegang tot je locatie, maar gebruiken die informatie niet altijd op een manier die in jouw voordeel is. Heb je weleens gecontroleerd welke apps jouw locatie mogen volgen? Ga naar je instellingen en bepaal per app of ze je locatie mogen gebruiken. Zo voorkom je dat bedrijven onnodig meekijken met waar je bent geweest.

Apps toegang beperken tot je gegevens
Wist je dat sommige apps toegang hebben tot je contacten, agenda of foto’s zonder dat je er erg in hebt? Vaak klik je gedachteloos op ‘toestaan’ bij het installeren van een app. Maar wat doen die apps eigenlijk met je gegevens? Tijd om dit eens goed na te lopen. Open je instellingen en bekijk per app welke rechten ze hebben. Wedden dat je er een paar tegenkomt waarvan je denkt: waarom heeft deze app dit nodig? Zet uit wat niet nodig is en houd de controle over je eigen data.

Pas het wachtwoord van je persoonlijke hotspot aan
Gebruik je je iPhone als persoonlijke hotspot? Dan is het slim om het standaard wachtwoord te wijzigen. Je zou niet de eerste zijn die ineens merkt dat anderen zonder toestemming op hun netwerk zitten en hun databundel opmaken. Stel je voor dat iemand in de trein of op kantoor zonder dat je het weet via jouw hotspot zit te streamen. Daar gaat je databundel. Door een sterk wachtwoord te gebruiken, voorkom je dat vreemden gratis met jouw internet meeliften. Dit kun je natuurlijk ook combineren met gezichtsherkenning zodat alleen jij kunt zien wat het wachtwoord van je hotspot is.

Automatisch oude berichten verwijderen
Hoeveel berichten staan er nog op je iPhone die je allang vergeten was? Waarschijnlijk een heleboel. Een eindeloze stroom oude gesprekken, waarvan je waarschijnlijk niet eens meer weet waarom je ze nog hebt. Waarom zou je ze bewaren? Op deze manier kun je persoonlijke data beter beschermen. Je kunt instellen dat berichten na 30 dagen of een jaar automatisch worden verwijderd. Dit bespaart opslagruimte en voorkomt dat oude berichten ooit tegen je gebruikt kunnen worden. Wie wil er nou een jarenlange chatgeschiedenis van een oud gesprek met een pakketbezorger op zijn telefoon hebben?

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Boon Edam

Suricat

Artitech Kidde Commercial

Videoguard

SequriX

Seagate

Distri Company

Wordt een partner