Meer winkeldiefstal tijdens dure decembermaand
Vooral onder ouderen schijnt winkeldiefstal snel toe te nemen. Dat zegt Hendrik-Jan Kaptein van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in het Algemeen Dagblad. “Zoals een omaatje dat met de biefstuk onderin de rollator langs de kassa rijdt.”
Voor steeds meer ouderen begint het een probleem te worden om de eindjes aan elkaar te knopen. Als dan met de feestdagen de hele familie langskomt om gezellig lang en luxe te tafelen, zit er voor sommigen weinig anders meer op dan diefstal. “Schrijnend, maar helaas regelmatig de praktijk”, aldus Kaptein. Volgens hem strijken veel winkeliers in zo’n situatie met de hand over het hart. De dief wordt uit de winkel gezet, maar in slechts 27 procent van de gevallen volgt aangifte bij de politie. Vaak vinden winkeliers dat de moeite niet, omdat er veel tijd in gaat zitten en het diefstalprobleem er volgens hen niet mee opgelost wordt.
300 miljoen euro
Volgens beveiligingsbedrijf Checkpoint Systems stelen dieven rond de feestdagen voor 300 miljoen euro aan goederen. Volgens Kaptein gaat het vooral om luxegoederen, zoals parfums, lingerie en speelgoed. In supermarkten worden vooral alcohol, babyvoeding, vlees, vis en gourmetkaas gestolen. Dat gebeurt dan met name door gelegenheidsdieven. “Eenlingen die een reep chocolade stelen of mensen die denken dat het geen kwaad kan om tachtig procent van de producten af te rekenen en de rest gewoon mee te nemen. Men beseft niet dat de winkelier twintig repen moet verkopen om die ene gestolen reep terug te verdienen.”
Peter Streng van tabakszaak De Jongens in de Vlamingstraat in het centrum van Den Haag klaagt in het AD dat hij rond de feestdagen extra personeel nodig heeft. Vanwege de drukte, maar zeker ook om een oogje in het zeil te houden. Winkeldiefstallen gebeuren ook volgens hem steeds meer door mensen van wie je het niet zou verwachten. “Je moet altijd alert zijn.” Kaptein adviseert winkeliers om betrapte winkeldieven zo lang mogelijk als gewone klant te behandelen in plaats van boos te worden. Met een vriendelijk woordje worden artikelen vaak alsnog afgerekend en is er minder kans op een agressieve reactie.