Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Hikvision

Multiwacht

VEB

VBN

Paraat

Add Secure

Masset Solutions

Paxton

Nimo Dog Security

ADI

NIBHV

Nenova

VideoGuard

Explicate

CSL

Avigilon Alta

EAL

Traka ASSA ABLOY

Seris

Service Centrale Nederland

ARAS

2N

ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Trigion

Alarm Meldnet

JMB Groep

Connect Security

SmartSD

Uniview

DZ Technologies

VAIBS

VVNL

Lobeco

Dero Security Products

Akuvox

SmartCell

CardAccess

GFT

Oribi ID Solutions

Kiwa

IDIS

Unii

Hanwha Vision Europe

Sequrix

Top Security

Gold-IP

Advancis

Bosch Security Systems

Optex

HD Security

Regio Control Veldt

20face

Seagate

Centurion

G4S

Alphatronics

Crown Security Services

RoSecure

HID

Eizo

Securitas

PG Security Systems

ASIS

Eagle Eye Networks

Ajax Systems

OSEC

Brivo

Milestone

De Beveiligingsjurist

Bydemes

Secusoft

SOBA

Genetec

CDVI

i-Pro

Nimo Drone Security

BHVcertificaat.online

NetworxConnect

Meerdere aanhoudingen voor digitale oplichting

16 mei 2024
Redactie
12:27

De politie heeft drie verdachten aangehouden in een onderzoek naar digitale oplichting. Het gaat om een 20-jarige en 22-jarige Rotterdammer en een 22-jarige man uit Papendrecht. De politie kwam de mannen op het spoor door informatie uit een groot internationaal onderzoek. In dit onderzoek werden in april al verschillende aanhoudingen verricht. Onderzoek naar één van die verdachten, een 21-jarige man uit Papendrecht, leidde de politie naar de drie verdachten die nu zijn aangehouden.

Deze mannen worden verdacht van onder andere telefonische oplichting, ook wel F-Game (fraudegame, het plegen van internetfraude) genoemd. Zo worden zij ervan verdacht om -veelal senioren- opgebeld te hebben, waarbij ze zich voordeden als medewerker van een bank of van de overheid. Bij dit type oplichting, belt een oplichter met de mededeling dat er iets mis is met iemands bankrekening of met een betaling. Om dit op te lossen, wordt een slachtoffer onder druk gezet om iets te doen. De ‘bankmedewerker’ zegt bijvoorbeeld dat het probleem is op te lossen door geld over te maken naar een ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. In werkelijkheid maakt iemand geld over naar een rekening van de oplichter. Daarnaast worden de mannen ook verdacht van ‘vriend(in) in nood’-fraude. Hierbij zouden de verdachten zichzelf via WhatsApp hebben voorgedaan als een goede vriend(in) die financiële hulp nodig heeft. Vervolgens werd de slachtoffers gevraagd om een bedrag over te maken via een betaalverzoek om de zogenaamde vriend uit de brand te helpen. In werkelijkheid kwam het berichtje van de verdachten die zich voordeden als een bekende, en op werd op een slinkse wijze geld gestolen van de slachtoffers.

Doorzoekingen
De 22-jarige man uit Papendrecht en de 22-jarige Rotterdammer worden daarnaast ook verdacht van witwassen. Na de aanhouding van de mannen, hebben rechercheurs doorzoekingen gedaan in meerdere panden. Hierbij zijn verschillende gegevensdragers, zoals mobiele telefoons en laptops, designerkleding en een vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen. Alle drie de mannen die zijn aangehouden, zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijven langer vastzitten. De 21-jarige man uit Papendrecht die in april werd aangehouden, zit momenteel nog in bewaring.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner