Meerderheid Nederlanders tegen afschaffing contant geld

Nederlanders zijn geen voorstander van een samenleving zonder contant geld. Mensen die het afschaffen van contant geld een slecht plan vinden zijn vooral bang voor hun privacy, en vrezen dat banken dan teveel macht zullen krijgen.

geld in portemoneeDit blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Ook hebben ze het gevoel dat ze met cash geld meer controle hebben over hun uitgaven. 64% van de mensen betaalt regelmatig met contant geld, en 35% maakt daar niet of nauwelijks meer gebruik van.

Denemarken is van plan om contant geld in winkels af te schaffen, waardoor er alleen nog maar met pinpas of telefoon betaald zou kunnen worden. Een ruime meerderheid van de deelnemers (78%) is tegen de afschaffing van contant geld, slechts 15% staat wel achter dit plan.

Ondanks dat er steeds meer mogelijkheden zijn om digitaal te betalen, denken mensen dat contant geld niet snel uit hun portemonnee zal verdwijnen. 59% van de mensen verwacht dat contant geld over tien jaar gewoon nog bestaat, 26% denkt dat men dan nog uitsluitend zal betalen met digitale middelen.

Deel dit artikel via: