Meerderheid Tweede Kamer tegen riskant vuurwerk
Na de uit de hand gelopen jaarwisseling hebben meer politieke partijen zich achter een verbod op gevaarlijk vuurwerk geschaard. Voorstanders zijn ChristenUnie, D66, Denk, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, SGP, SP en 50Plus. Ook de eenmansfractie van Van Kooten-Arissen is voor, wat het totaal op 76 zetels brengt.
Nog afgezien van de vele ongelukken ontstaan ook grote problemen doordat mensen bepaalde soorten vuurwerk gebruiken als wapen of om vernielingen mee aan te richten. Vooral hulpverleners ondervinden dat aan de lijve. “De politiek zal goed moeten kijken welke soorten vuurwerk in de toekomst nog wel kunnen en welke soorten niet meer”, zegt SP-Kamerlid Van Raak tegenover de NOS. Hij wil dat vooral gevaarlijk knalvuurwerk niet meer aan consumenten wordt verkocht. De SP gaat nog kijken welke soorten vuurwerk wel of niet onder het verbod komen te vallen.
Handhaven
Asscher van de PvdA wil ook een verbod op vuurpijlen. Wel vraagt hij zich af of een dergelijk verbod te handhaven is. Daarover gaat hij overleggen met korpschef Akerboom van de Nationale Politie, die al verschillende keren gepleit heeft voor een vuurwerkverbod. Hij wil een verbod op de verkoop van alle soorten vuurwerk waarmee gegooid of geschoten kan worden. De PvdA overweegt eventueel een totaal verbod op consumentenvuurwerk, als blijkt dat alleen het verbieden van bepaalde soorten geen effect heeft. GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen al veel langer een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Zij krijgen steun van 50Plus en de SGP. Na de jaarwisseling hebben ook D66 en de ChristenUnie zich aangesloten bij de tegenstanders van consumentenvuurwerk. De enige grote partijen die een vuurwerkverbod nog niet zien zitten zijn CDA, PVV en VVD. Opvallend is dat bij deze partijen aangesloten burgemeesters van grotere steden over het algemeen juist wel weer voor een vuurwerkverbod zijn. Er geldt al een verbod voor zeer zwaar vuurwerk, zoals de Cobra 6 en de Chinese Rol.