Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Securitas

RoSecure

Eagle Eye Networks

VVNL

Trigion

Regio Control Veldt

Bydemes

Connect Security

NIBHV

Sequrix

ARAS

Multiwacht

Add Secure

Gold-IP

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

Eizo

SmartCell

VideoGuard

Bosch Security Systems

G4S

Alarm Meldnet

PG Security Systems

ASSA ABLOY

Optex

SMC Alarmcentrale

Unii

CSL

Paxton

De Beveiligingsjurist

Kiwa

Ajax Systems

Paraat

Hanwha Vision Europe

Nimo Drone Security

IDIS

Centurion

Seris

HID

BHVcertificaat.online

JMB Groep

Masset Solutions

ADI

ASIS

SOBA

Milestone

GFT

Genetec

CardAccess

Advancis

SmartSD

Alphatronics

Hikvision

Akuvox

HD Security

Uniview

Brivo

i-Pro

EAL

2N

VAIBS

CDVI

VBN

Seagate

Explicate

VEB

Avigilon Alta

Oribi ID Solutions

Dero Security Products

Nenova

20face

DZ Technologies

Secusoft

OSEC

Service Centrale Nederland

Top Security

NetworxConnect

Nimo Dog Security

Lobeco

Meeste grote gemeenten willen geen wapenstok voor boa’s

26 oktober 2022
Redactie
07:40

Van de 32 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners willen de meeste niet dat hun boa’s met een korte wapenstok de straat op gaan. Dat blijkt uit een rondgang door het ANP. Alleen in Alkmaar, Alleen Breda, Den Bosch, Ede, Haarlemmermeer en Zoetermeer hebben tot nu toe een vergunning aangevraagd. 

Het verzoek om boa’s uit te rusten met een korte wapenstok was afkomstig van de vakbonden. Die zagen vooral in coronatijd het aantal geweldsincidenten toenemen en vonden dat boa’s beter in staat moesten zijn zichzelf te verdedigen. Weliswaar hebben zij de opdracht om zich bij dreiging terug te trekken en de politie te alarmeren, maar dat is niet altijd mogelijk.

Bureaucratie
Na veel politiek getouwtrek liet minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid in juni weten dat gemeenten een aanvraag kunnen starten bij de lokale driehoek (politie, justitie en burgemeester). Deze adviseert de minister, die uiteindelijk beslist. Veel bureaucratie, aldus voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. Voorzitter Richard Gerritsen van vakbond BOA ACP deelt die mening. Vooral de criteria die de politie en het OM stellen, maakt het voor gemeenten ingewikkeld om de aanvraag te doen. De politie zegt dat de bureaucratie nodig is voor de vereiste transparantie. Die vraagt om een uitgebreide motivatie bij een besluit op basis van een afwegingskader en dat maakt het besluitvormingsproces arbeidsintensief.

Geen wapenstok, maar bodycam
Amsterdam, Arnhem, Delft, Den Haag, Haarlem, Leiden en Maastricht zeggen nog niet te weten of een wapenstok tot de standaarduitrusting van boa’s moet gaan behoren. Delft geeft boa’s wel handboeien mee. Almere, Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Deventer, Eindhoven, Nijmegen, Rotterdam en Tilburg hebben inmiddels laten weten de wapenstok niet in te gaan voeren, omdat daar in veel gevallen geen concrete aanleiding voor bestaat. Veel gemeenten hebben wel de bodycam ingevoerd, die in de praktijk goed blijkt te werken als middel om geweld te voorkomen.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner