Beveiliging nieuws

Onze partners

20face

Avigilon Alta

VVNL

HID

Hikvision

Gold-IP

VAIBS

CSL

Seagate

Paxton

i-Pro

CardAccess

CDVI

BHVcertificaat.online

Secusoft

IDIS

Alarm Meldnet

RoSecure

VEB

SmartCell

Connect Security

Nimo Drone Security

Trigion

Bosch Security Systems

Akuvox

Eizo

MPL

Advancis

Regio Control Veldt

Masset Solutions

Add Secure

Sequrix

GFT

PG Security Systems

Koninklijke Oosterberg

Top Security

Milestone

VideoGuard

Service Centrale Nederland

SOBA

Brivo

SMC Alarmcentrale

Lobeco

JMB Groep

Alphatronics

Hanwha Vision Europe

Ajax Systems

Unii

Centurion

OSEC

Oribi ID Solutions

De Beveiligingsjurist

Bydemes

Multiwacht

Uniview

Traka ASSA ABLOY

ARAS

Nimo Dog Security

Kiwa

DZ Technologies

Crown Security Services

Nenova

G4S

ASSA ABLOY

ASIS

2N

VBN

Optex

Securitas

Seris

Dahua

Eagle Eye Networks

HD Security

NIBHV

Explicate

ADI

Dero Security Products

NetworxConnect

Paraat

Genetec

EAL

SmartSD

Meeste schade door extreme regenval in Limburg gedekt

16 juli 2021
Redactie
07:39

Het Verbond van Verzekeraars maakt bekend dat veel verzekeraars de schade dekken aan woningen en bedrijfspanden door de extreme regenval in Limburg. Dit geldt ook voor auto’s die casco of allrisk verzekerd zijn en voor schade door bijvoorbeeld het uitvallen van voorzieningen zoals de elektriciteit.

Stichting Salvage, die namens verzekeraars eerste hulp biedt bij brand- en waterschade, is in Limburg aanwezig. In samenwerking met onder andere de brandweer zetten de Salvagecoördinatoren in de eerste uren alles op alles om de schade aan gebouwen en inboedel zoveel mogelijk te beperken. Zoals bijvoorbeeld bij ondergelopen woningen en omgevallen bomen op huizen.
Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars: ”Wij hebben eind 2016 als verzekeraars Stichting Salvage het mandaat gegeven om naast brand ook in actie te komen bij extreem weer. Wij zijn erg blij met hun aanwezigheid ter plekke, om zo de gedupeerden zo veel mogelijk te ondersteunen.”

Drogen voorwaarde voor goed herstel
Johan van den Berg, directeur van Stichting Salvage, legt uit dat tijdens hun werkzaamheden het water bleef komen. “Op dit moment is het dan ook verstandig om te wachten totdat het water zakt. Pas dan kan er door de brandweer en reconditioneringsbedrijven effectief gepompt worden. Deze bedrijven beoordelen dan ook wat hersteld of gereinigd kan worden en wat verloren is gegaan. Een bankstel dat 1,5 dag in het water heeft gestaan is bijvoorbeeld nauwelijks te herstellen.” Van den Berg verwacht dat de doorlooptijd van de schadeafhandeling lang zal duren, vanwege de droogtijd van beschadigde panden. Goed drogen is een voorwaarde voor blijvend goed herstelwerk.

Lokale wateroverlast is verzekerbaar
De wateroverlast door neerslag aan gebouwen is veelal verzekerd. In gevallen van overstromende lokale rivieren zoals de Roer en Geul, is het risico bij steeds meer verzekeraars verzekerbaar. Het Verbond heeft hier in 2018 een adviesrapport over uitgebracht. De dekking verschilt echter per verzekering en verzekeraar. Consumenten en bedrijven moeten hier dus goed naar kijken.

Krachten bundelen
Onlangs sloten het Verbond van Verzekeraars en het KNMI een overeenkomst om schade te voorkomen door zo vroeg mogelijk te waarschuwen voor de komst van slecht weer. Door de data van het KNMI te combineren met de landelijke risico- en schadecijfers van het Verbond, is een betere voorbereiding mogelijk op veranderende weersextremen maar is ook inzicht te verkrijgen en te werken aan oplossingen om schade door extreem weer zoveel mogelijk te voorkomen. Bovendien kunnen verzekeraars deze kennis samen met preventietips delen met klanten en hun adviseurs. 
In samenwerking met de Wageningen Universiteit, het KNMI en Climate Adaptation Services presenteerde het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond in maart de Klimaatmonitor. Deze bundelt droogte, hitte, natuurbranden en extreme neerslagdata met de Nederlandse schadedata van verzekeraars. Donderdag maakte het Verbond bekend dat de totale weerschade in 2020 296 miljoen bedraagt. 

Grote rivieren
Het Verbond houdt de situatie rondom de grote rivieren nauwlettend in de gaten. Door de vele overheidsinvesteringen de afgelopen jaren is de kans op een dijkdoorbraak veel kleiner dan in de jaren negentig. Voor dit risico is naar schatting 99 procent van de huishoudens en bedrijven niet verzekerd. De politiek kan hiervoor via de Wet tegemoetkoming schade bij rampen besluiten tot gedeeltelijke vergoeding. Het Verbond heeft in de laatste jaren verschillende ideeën aangedragen om deze situatie te verbeteren. We zien hiervoor nog steeds mogelijkheden, zoals blijkt uit een position paper over het onderwerp.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner