Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Seris

Advancis

Top Security

ASIS

Nimo Drone Security

Seagate

Alarm Meldnet

Optex

Ajax Systems

CDVI

Lobeco

2N

HD Security

Genetec

Eagle Eye Networks

SmartCell

De Beveiligingsjurist

SOBA

Unii

CardAccess

Gold-IP

Service Centrale Nederland

Securitas

Uniview

NIBHV

HID

Hanwha Vision Europe

JMB Groep

VideoGuard

VEB

20face

G4S

Nenova

Oribi ID Solutions

RoSecure

Multiwacht

Nimo Dog Security

Bosch Security Systems

Masset Solutions

Centurion

ARAS

Paraat

VAIBS

NetworxConnect

BHVcertificaat.online

Kiwa

Traka ASSA ABLOY

Explicate

Eizo

DZ Technologies

Crown Security Services

Brivo

SmartSD

Alphatronics

Add Secure

OSEC

CSL

ADI

Dero Security Products

i-Pro

EAL

VVNL

Secusoft

Milestone

Avigilon Alta

IDIS

Paxton

Bydemes

Akuvox

Hikvision

SMC Alarmcentrale

GFT

Trigion

VBN

Sequrix

PG Security Systems

ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

Connect Security

Meeste geld cocaïnehandel naar het buitenland

23 mei 2024
Redactie
04:55

In 2021 werd binnen de Nederlandse grenzen 17 miljard euro verdiend met illegale activiteiten. De meeste verdiensten stroomden naar het buitenland. Illegale activiteiten droegen in 2021 4,5 miljard euro bij aan de Nederlandse economie. Het grootste deel van de illegale activiteiten binnen de landsgrenzen was de handel in cocaïne, waarmee 10,7 miljard euro werd verdiend. Bijna 90 procent van de opbrengst van de cocaïnehandel stroomde naar buitenlandse opdrachtgevers van de drugshandel.

Dit blijkt uit een schatting van het CBS in het artikel ‘de raming van illegale activiteiten in de nationale rekeningen’. Veel activiteiten rondom de internationale drugshandel in Nederland staan onder leiding van opdrachtgevers die geen Nederlands ingezetenen zijn. De handel in en productie van drugs kan hierdoor deels buiten de Nederlandse economie vallen, waarbij Nederlands ingezetenen enkel diensten verlenen aan het buitenland. Alleen de opbrengsten van die verleende diensten vallen binnen de Nederlandse economie, oftewel het bruto binnenlands product (bbp).

Misdaad 0,5 procent van Nederlandse economie
Naast de cocaïnehandel doet het CBS ook een schatting voor productie en handel in synthetische drugs, productie en handel in cannabis, prostitutie en illegale productie en handel in tabak. In het geval van cannabis en prostitutie meet het CBS niet alleen het deel dat tot de illegale economie behoort, maar ook het legale en gedoogde gedeelte. De totale toegevoegde waarde van illegale activiteiten was 4,5 miljard euro in 2021. Dit komt neer op 0,5 procent van het bruto binnenlands product.
Binnen de Nederlandse grenzen werd in 2021 ruim 3 miljard euro verdiend met de handel en productie van synthetische drugs. Net als bij de cocaïnehandel stroomt een groot deel weg naar het buitenland. Bijna een derde van deze verdiensten draagt bij aan het bruto binnenlands product.
Van de verdiensten van cannabis blijft het grootste deel van de in Nederland gegenereerde inkomsten ook in de Nederlandse economie. De verdiensten van prostitutie en illegale handel in tabak blijven volledig onderdeel van de Nederlandse economie. In 2021 droegen de cannabis, prostitutie en illegale tabakshandel activiteiten 2,4 miljard euro bij aan de Nederlandse economie.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

Suricat

SequriX

Seagate

Wordt een partner