Met AI voorkomen dat 99% van camerabeelden niet worden gebruikt
Afgelopen week vond in Eindhoven de Milestone XPerience Day 2024 plaats. Integrators en eindgebruikers konden die dag kennismaken met de nieuwste ontwikkelingen binnen het bekende XProtect-platform, maar zeker ook met innovaties van technologiepartners, zoals 2N, Bosch, Eizo, i-PRO, Optex en VAIBS. De nadruk lag vanzelfsprekend op de vele nieuwe mogelijkheden die kunstmatige intelligentie biedt.
Samen met zo’n 3000 technologiepartners en 11.000 installateurs realiseerde Milestone Systems in de loop der jaren al ruim 500.000 projecten, vertelde salesmanager Paul Dortmans van de Deense softwarefabrikant. Het afgelopen jaar realiseerde zijn bedrijf een groei van 30 procent in de Benelux en dat onder andere door verder te kijken dan naar alleen beveiliging. Zo is het met dezelfde technologie mogelijk om winkeliers te helpen de inrichting te verbeteren om meer omzet te halen, personeel in de zorg te ondersteunen met privacyvriendelijke bewaking van patiënten en processen in de haven efficiënter te maken. De systemen verzamelen enorm veel data, die met de juiste verwerking veel kan betekenen voor de gebruikers. Milestone wil samen met partners onderzoeken wat verdere mogelijkheden zijn om met videotechnologie knelpunten in de diverse verticale sectoren op te lossen.
Hybride combinaties
Onder leiding van Roy Band vond een paneldiscussie plaats met Paolo Righi van Intel, Jos Beernink van Milestone en Jeroen Kouwenhoven van Axis. Onderwerp waren de technologische trends die de industrie in 2024 gaan veranderen. Righi wees op de enorme hoeveel data die verzameld, maar niet gebruikt wordt. “Een gemiste kans, want we zouden daar heel veel mee kunnen verdienen.” Kouwenhoven: “Veel sectoren kampen met een tekort aan personeel. Data kan helpen het beschikbare personeel veel efficiënter in te zetten.” “We kunnen tegenwoordig alles bouwen wat nodig is”, vertelde Beernink. “De mens hoeft alleen nog te doen wat met techniek niet mogelijk is.” Righi: “Beveiligingstechniek is goed te gebruiken in andere sectoren, maar dat geldt ook andersom. Zo is veel techniek in automatisch rijdende auto’s weer toe te passen in de beveiliging. Veel technologie verhuist de laatste jaren naar de ‘cloud‘, maar je ziet nu dat ook ‘edge’-apparatuur steeds slimmer wordt. Die hybride combinaties vormen duidelijk de toekomst.”
Synthetische data
Om systemen slimmer te maken is veel data nodig. Bijvoorbeeld foto’s van wapens om systemen te leren hoe wapens er uit zien. Door situaties met kunstmatige intelligentie te simuleren kan de hoeveelheid brondata nog enorm worden verveelvoudigd. Dat zal de komende jaren tot aanzienlijk beter functionerende AI-modellen gaan leiden. Men spreekt hier van synthetische data, waarbij wel opgepast moet worden dat deze nauwkeurig blijft. Zeker als het gaat om zaken als gezichtsherkenning. De systemen worden steeds complexer en dat kan botsen met de nauwkeurigheid, aldus Band. “Door ontwikkelingen als ChatGPT wordt AI bereikbaar voor iedereen en dat kan voordelen, maar ook nadelen hebben.” “Vooral als je AI gaat gebruiken voor het schrijven van computerprogramma’s”, voegde Righi toe. Beernink: “Denk maar aan de cyberrisico’s die kunnen ontstaan. Die hebben niet alleen gevolgen voor de ICT. Ze kunnen de hele samenleving raken. Daarom is het goed dat de NIS2 komt, die fabrikanten dwingt hun technologie veilig te maken. Wij streven er al naar om aan alle internationale beveiligingsnormen te voldoen.”
Technologietrends
Milestone werkt samen met technologiepartners, die hardware en aanvullende software maken. Ook die producten moeten veilig zijn. De fabrikant introduceerde daarom een aantal hulpmiddelen, die partners helpen om hun technologie zo betrouwbaar en veilig mogelijk te maken. Nieuw is bijvoorbeeld Milestone Care, dat helpt bij het onderhouden en tijdig updaten van de systemen. Een van de technologiepartners is Axis. Fabian de Clippelaar noemde vijf technologietrends. De belangrijkste is generatieve kunstmatige intelligentie. Die helpt onder andere operators bij het snel zoeken naar relevant beeldmateriaal. De tweede zijn hybride systemen met dus een mix van intelligentie in de apparaten (edge), op de locatie (on premise) en in de cloud. De derde trend is bewaking van ‘safety’, zoals het signaleren van hoge waterstanden, beginnende bosbranden of het niet dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Op vier staat het voldoen aan wetten en normen met behulp van cameratoezicht. En als laatste noemde De Clippelaar duurzaamheid, zoals het gebruik van recyclebare materialen en het vermijden van plastic.
Internet of Things
Sophie Kryger, productmanager bij Milestone, wees op de betekenis van het Internet of Things. In 2025 zullen naar schatting 13 miljard apparaten via het IoT met elkaar verbonden zijn. “Hoe houd je dat verantwoord en veilig?” De fabrikant werkt er aan om XProtect te optimaliseren voor het IoT, door het makkelijker te maken om het te installeren en door de gebruikerservaring verder te verbeteren. XProtect blijft een open platform en wordt op termijn uitgebreid met eenvoudig toe te passen analytics. Daarbij kan gekozen worden voor hybride oplossingen. Kryger kondigde ook noviteiten aan, zoals Hospital Assist, dat zorgpersoneel ondersteunt, de Update Manager die ervoor zorgt dat de software altijd zo snel mogelijk geüpdatet wordt en de Remote Manager waarmee de complete video-installatie vanaf één lokale plek bewaakt en onderhouden kan worden. Verder gaat Safeguard ervoor zorgen dat het videotoezicht beschermd wordt tegen cybercrime.
Beveiliging in de zorg
Patrick Wisker van Milestone, Fernando Morales van Zepcam en Jos Stykel van VAIBS vertelden over de mogelijkheden van videobewaking in de zorg. Morales sprak een zorginstelling, waar 300 geweldincidenten per jaar plaatsvonden. Bodycams brachten dat aantal flink omlaag. Dankzij blurring van gezichten wordt aan de strenge privacy-eisen in de zorg voldaan. Stykel merkte op dat geweld ook vaak het gevolg is van irritatie als patiënten lang moeten wachten. Door de wachtkamer te monitoren met slimme camera’s kan veel ellende worden voorkomen. De camera’s signaleren een te grote drukte, maar ook bepaald gedrag en stemverheffingen. Een andere toepassing is valdetectie. Zorgmedewerkers hoeven minder vaak patiëntenkamers te controleren als camera’s voor de bewaking zorgen. Dat laatste kan op een zeer privacyvriendelijke manier. De medewerker krijgt geen beelden te zien, maar alleen een boodschap als er iets aan de hand is.
Slimme steden
Tot slot gingen Wilfred Reuvers van Bosch, Kamal Nair van Conexao Technology Solutions, Koen de Jong van Visionplatform.ai en Rick de Vries van Advantech in op wat cameratoezicht kan toevoegen aan slimme steden. Er zijn wereldwijd naar schatting één miljard camera’s in gebruik, die het publieke domein observeren. Met 99 procent van de beelden wordt echter niets gedaan, eenvoudigweg omdat er niet genoeg mensen zijn die de beelden kunnen bekijken. Dankzij AI kunnen ook die beelden worden benut, aldus De Jong. “We zitten op een goudmijn. Maar we moeten nog ontdekken wat we voor waardevols kunnen doen met al die data.” Volgens Nair wordt dat steeds belangrijker, omdat over enige tijd drie kwart van de wereldbevolking in steden zal leven. Op de vraag hoe camera’s de kracht van een VMS kunnen verbeteren, antwoordde Reuvers dat moderne camera’s het onzichtbare zichtbaar kunnen maken. Camera’s zien veel meer dan het menselijk oog en ze hebben analytics aan boord, die een zeer efficiënte inzet mogelijk maken.
Geconcludeerd kan worden dat camera’s steeds meer de rol krijgen van slimme sensoren, die in combinatie met kunstmatige intelligentie voor waardevolle informatie kunnen zorgen, zonder dat daar menselijke activiteit voor nodig is. Het gaat dan lang niet meer alleen om het signaleren van criminaliteit. Platforms als XProtect zullen meer en meer worden gebruikt om bedrijfsprocessen in verschillende sectoren te verbeteren en zo bijdragen aan de winstgevendheid van organisaties. Dat daarmee ook de veiligheid is gediend, is een mooie bijkomstigheid.