Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Sequrix

Seagate

Dero Security Products

Brivo

Traka ASSA ABLOY

Kiwa

Gold-IP

Eagle Eye Networks

NIBHV

i-Pro

RoSecure

Genetec

Milestone

Alphatronics

Service Centrale Nederland

ASSA ABLOY

Ajax Systems

HD Security

VBN

Lobeco

JMB Groep

ASIS

BHVcertificaat.online

VVNL

Crown Security Services

PG Security Systems

Avigilon Alta

EAL

Advancis

Uniview

2N

VEB

Optex

Paxton

Hanwha Vision Europe

SMC Alarmcentrale

Explicate

VAIBS

Paraat

SmartSD

CardAccess

GFT

Secusoft

Centurion

VideoGuard

Akuvox

Bydemes

CSL

Hikvision

HID

IDIS

Nimo Drone Security

ADI

Eizo

Oribi ID Solutions

Securitas

ARAS

DZ Technologies

Multiwacht

Connect Security

De Beveiligingsjurist

Alarm Meldnet

Unii

Masset Solutions

Nenova

SmartCell

G4S

OSEC

Bosch Security Systems

Nimo Dog Security

CDVI

Regio Control Veldt

SOBA

20face

Top Security

Add Secure

Seris

Trigion

NetworxConnect

Middelbare scholen bezorgd over criminele uitbuiting

22 februari 2020
Redactie
10:18

Van de middelbare scholen maakt 55 procent zich zorgen over criminele uitbuiting, een ernstige vorm van mensenhandel. Eén op de tien scholen maakt zich zelfs een of meerdere keren per maand concreet zorgen over een leerling. Dit blijkt uit een onderzoek door het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM).

Aan het onderzoek werkten bijna 280 Nederlandse middelbare scholen en mbo-instellingen mee. De scholen maken zich volgens de onderzoekers voornamelijk zorgen over leerlingen die worden gedwongen tot drugshandel. Deze zorgen zijn de laatste twee jaren toegenomen en leerlingen lijken steeds jonger slachtoffer te worden van criminele uitbuiting. “Wij zijn geschrokken van de omvang van dit probleem”, licht Shamir Ceuleers van het CKM toe. “Het laat ook zien dat we criminele uitbuiting amper in beeld hebben, terwijl er door het kabinet miljoenen euro’s worden ingezet wordt op drugsbestrijding. Als we deze slachtoffers niet helpen, kunnen we dit blijven doen, maar blijft het dweilen met de drugskraan open.”

Investeer in aanpak
Als de bevindingen van het CKM vergeleken worden met het aantal geregistreerde, mogelijke slachtoffers van criminele uitbuiting, ziet het instituut een enorme kloof. Ceuleers: “Uit ons rapport blijkt dat scholen zich op grote schaal zorgen maken en concrete voorbeelden noemen, terwijl we dit nauwelijks terugzien in de officiële opsporingscijfers. Het gebrek aan zicht staat een effectieve aanpak in de weg. Voor deze druggerelateerde criminele uitbuiting onder Nederlandse jongeren is dan ook weinig aandacht, zowel in de landelijke plannen tegen mensenhandel als tegen ondermijning, terwijl de noodzaak daarvan alleen maar toeneemt.”

Verkokering doorbreken
Om een vuist te maken tegen criminele uitbuiting, vindt het CKM het van groot belang om niet langer verkokerd te blijven werken, te weten alleen vanuit mensenhandel of alleen vanuit drugsbestrijding (ondermijning). Ceuleers: “We hebben een integrale benadering nodig waarbij het tegengaan van criminele uitbuiting, als vorm van mensenhandel, expliciet als pijler mee wordt genomen nemen in de drugsbestrijding. Dit vereist een omslag in denken die reeds ingezet is in het Verenigd Koninkrijk. Daar staat dit thema hoog op de politieke agenda staat waardoor steeds meer slachtoffers van criminele uitbuiting worden gesignaleerd en beschermd.” Volgens het CKM is het kabinet nu aan zet om ervoor te zorgen dat de aanpak van mensenhandel en drugsbestrijding niet twee aparte eilandjes blijven. Ceuleers is wel positief over de groeiende aandacht voor dit fenomeen vanuit de Tweede Kamer. “Zo zijn er recentelijk nog twee moties aangenomen op dit thema. We hebben dan ook goede hoop dat die integrale aanpak er gaat komen.”

Bescherm jongeren in plaats van te straffen
De nieuwe aanpak zal met name effect hebben op drugshandel en criminele netwerken/jeugdbendes. Deze criminelen richten zich op het uitbuiten van kwetsbare jongeren om snel veel geld te verdienen. De jongeren zijn in deze gevallen geen daders, maar slachtoffers. Slachtoffers van criminele uitbuiting; een vorm van mensenhandel. Slachtoffers die in plaats van repressie, bescherming nodig hebben. Tegen de uitbuiters, bescherming als ontsnappingsmogelijkheid uit de criminele netwerken en bescherming om af te stappen van de criminele ladder die ze (noodgedwongen) aan het beklimmen zijn.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

SequriX

Videoguard

Seagate

Wordt een partner