Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

BHVcertificaat.online

VBN

2N

Centurion

Akuvox

Add Secure

Avigilon Alta

Advancis

Sequrix

Hanwha Vision Europe

Eizo

Ajax Systems

Intrasec

CSL

Gold-IP

OSEC

HD Security

Seris

Securitas

Paraat

SmartCell

Bydemes

Masset

ADI

CDVI

VEB

Aritech

ARAS

Genetec

Connect Security

Nenova

Optex

Trigion

Brivo

G4S

PG Security Systems

Uniview

i-Pro

Lobeco

Service Centrale Nederland

VAIBS

ASIS

NIBHV

Dero Security Products

SOBA

SMC Alarmcentrale

ASSA ABLOY

Alphatronics

Network Optix

SmartSD

VideoGuard

Eagle Eye Networks

NetworxConnect

Traka ASSA ABLOY

IDIS

MOBOTIX

HID

Paxton

EAL

Alarm Meldnet

Unii

Crown Security Services

Seagate

Kidde Commercial

Top Security

VVNL

Distri Company

Kiwa

Oribi ID Solutions

Bosch Security Systems

Milestone

Secusoft

Hikvision

Multiwacht

Regio Control Veldt

Militairen brengen veiligheid in gevaar door Tinder-gebruik

16 december 2024
Redactie
08:11

Het gebruik van dating-apps zoals Tinder door militairen vormt een ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid. Uit onderzoek van Follow the Money (FTM) blijkt dat via Tinder eenvoudig informatie kan worden verzameld over de identiteit, locaties en activiteiten van militairen, zowel in Nederland als in het buitenland. Deze gegevens zijn potentieel bruikbaar voor spionagedoeleinden.

FTM kon moeiteloos honderden Nederlandse en buitenlandse militairen identificeren via Tinder-profielen. Door het volgen van locatiegegevens ontdekten onderzoekers niet alleen militaire bases en oefenterreinen, maar zelfs woonadressen van militairen. De applicatie stelt gebruikers in staat om zonder hun medeweten locaties bij te houden en reisbewegingen te analyseren. Zelfs als een match wordt afgewezen, blijft de app informatie delen.
Het gevaar hiervan werd geïllustreerd in Estland, waar Nederlandse F-35-piloten gestationeerd waren voor een NAVO-missie. Onderzoeker ‘Naomi’ volgde hen via Tinder en verzamelde persoonlijke informatie zoals woonplaatsen en voorkeuren. Dit soort informatie, gecombineerd met locatiegegevens, biedt spionnen de kans om troepenbewegingen en operaties te analyseren.

Goudmijn voor inlichtingendiensten
Inlichtingendiensten wereldwijd, waaronder de Nederlandse AIVD, waarschuwen al jaren voor de risico’s van sociale media en apps die locatiegegevens verzamelen. Buitenlandse spionnen maken steeds vaker gebruik van dating-apps om strategische informatie te bemachtigen. De werkwijze, bekend als ‘honey traps’, richt zich op het benaderen van militairen met als doel gevoelige informatie te verkrijgen. Het digitale karakter van apps zoals Tinder maakt deze methode eenvoudiger en effectiever dan ooit.
Hoewel Defensie zich bewust is van de risico’s, blijkt uit het onderzoek dat bestaande maatregelen tekortschieten. Het gebruik van fitness-apps met locatiefunctionaliteit werd in 2018 deels verboden, maar dating-apps vallen daarbuiten. Militairen worden slechts sporadisch gewaarschuwd voor de gevaren, terwijl privégebruik van apps op gevoelige locaties niet effectief wordt gecontroleerd.
Het probleem beperkt zich niet tot Defensie. Ook medewerkers in andere risicovolle functies, zoals politieagenten, diplomaten en techbedrijven, zijn via Tinder te volgen. Zo wist FTM een medewerker van ASML en een Canadese diplomaat tijdens bezoeken aan Oekraïne te traceren.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Suricat

Artitech Kidde Commercial

Videoguard

SequriX

Distri Company

Seagate

Wordt een partner