Miljard Android-apparaten kwetsbaar voor hackers

Meer dan een miljard Android-apparaten, zoals smartphones, zijn kwetsbaar voor hackers, omdat ze geen veiligheidsupdates meer krijgen. Het gaat om apparaten met Android-versies ouder dan 7.0. Dit maakt het Britse onderzoekbureau Which? bekend.

Het gaat om toestellen die voor de zomer van 2016 zijn aangeschaft. Ook daarna zijn nog wel telefoons met Android 6.0 of ouder verkocht. Sinds 2019 worden daarvoor geen veiligheidsupdates meer uitgebracht, terwijl er nog wel steeds nieuwe kwetsbaarheden worden ontdekt. Google, de uitgever van Android, en telefoonfabrikanten vinden dat mensen na drie jaar wel eens toe zijn aan een nieuwe telefoon, maar 42,1 procent van de wereldbevolking denkt daar anders over.

Test
Telefoons en tablets met een verouderd besturingssysteem zijn kwetsbaar voor datalekken en kwaadaardige software. Dat bewees Which? door vijf Android-toestellen te testen. Het ging hierbij om de nog veel gebruikte Motorola X, Samsung Galaxy A, Sony Xperia Z2, LG/Google Nexus 5 en Samsung Galaxy S6. Geen van deze apparaten bleek bestand tegen relatief eenvoudige aanvallen met kwaadaardige software. Toestellen van voor 2012, die op Android 4.0 of ouder draaien, zijn nog onveiliger. Which? noemt het schandalig dat de dure apparaten maar zo kort te gebruiken zijn, terwijl de hardware nog uitstekend functioneert. Bovendien vindt de organisatie dat gebruikers onvoldoende worden gewaarschuwd dat hun toestel niet langer betrouwbaar is. Google en telefoonfabrikanten zouden duidelijker moeten zijn over hoe lang een apparaat veilig te gebruiken is als het wordt aangeschaft.

Deel dit artikel via: