Minder traditionele criminaliteit, maar veel meer cybercrime

Door de coronacrisis is het aantal inbraken en overvallen de afgelopen anderhalf jaar tot een minimum gedaald. Volgens het AD komt dat door het vele thuiswerken en de lockdown, maar ook omdat dezelfde criminelen zich meer en meer toeleggen op het plegen van online fraude.

Dankzij het vele thuiswerken is het voor inbrekers lastig geworden om ongemerkt toe te slaan. De meeste van hen zijn gelegenheidsinbrekers die geen confrontatie willen riskeren en daarom op een andere manier aan de kost proberen te komen. Die andere manier is cybercrime, waarvoor je bepaald geen IT-expert hoeft te zijn. Er zijn complete programma’s met helpdeskondersteuning te koop om bijvoorbeeld WhatsApp-fraude te plegen of een bedrijf met ransomware aan te vallen.

Weer meer inbraken
Sinds het uitbreken van de coronapandemie is 14.125 keer aangifte van inbraak gedaan. Dat betekent een daling van 42 procent ten opzichte van dezelfde periode voor de uitbraak. Het aantal straatroven daalde met 36 procent tot 1475 en het aantal overvallen met 43 procent tot 427. Nu veel coronamaatregelen zijn afgeschaft stijgt het aantal inbraken weer, maar het niveau van voor corona is nog lang niet bereikt. Jos van der Stap, landelijk overvalcoördinator, verwacht niet dat de inbrekers en overvallers op een eerlijke broodwinning zijn overgestapt. Nu hun werk moeilijker is geworden, zullen zij zich volgens hem zijn gaan toeleggen op andere vormen van criminaliteit.

Verschuiving
Wat ook helpt is dat winkels en tegenwoordig zelfs maaltijdbezorgers vrijwel alleen nog pinbetalingen accepteren. Dat heeft een einde gemaakt aan het grote aantal overvallen door jongeren. En inbraken zijn afgenomen, doordat door het thuiswerken verdachte situaties op straat sneller opvallen. Er konden meer inbraken worden opgelost, doordat de politie eerder werd gewaarschuwd en de inbrekers op heterdaad kon aanhouden. In de coronatijd werd 13 procent van de inbraken en 60 procent van de overvallen opgelost. Daarvoor was dat 10, respectievelijk 50 procent. Minder gunstig waren de ontwikkelingen op het gebied van cybercrime. In 2021 ontving de politie al 9561 aangiftes. Dat zijn er bijna evenveel als in heel 2020. Ten opzichte van de eerste acht maanden van 2019 is de stijging maar liefst 225 procent. Sommige daders blijken zich voorheen met inbraken en overvallen beziggehouden te hebben, aldus programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime, Theo van der Plas. Cybercrime voelt voor hen veel makkelijker. Er is geen fysiek contact en ze voelen de pijn die hun slachtoffers hebben veel minder. Van der Plas verwacht dan ook dat cybercrime nog fors zal toenemen de komende jaren. Dat zal volgens Van der Stap ook gelden voor de klassieke criminaliteit. De huidige ontwikkeling is geen reden om achterover te gaan leunen.

Deel dit artikel via: