Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

HID

VBN

EAL

Unii

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

SOBA

Add Secure

Milestone

Centurion

Hikvision

De Beveiligingsjurist

VideoGuard

SMC Alarmcentrale

20face

Bydemes

DZ Technologies

BHVcertificaat.online

SmartSD

HD Security

Gold-IP

Avigilon Alta

GFT

Securitas

Nenova

SmartCell

Advancis

NIBHV

Bosch Security Systems

Ajax Systems

CSL

Hanwha Vision Europe

Multiwacht

Paraat

Oribi ID Solutions

VAIBS

Brivo

IDIS

ASSA ABLOY

Kiwa

Optex

Secusoft

Eagle Eye Networks

Eizo

Nimo Drone Security

Akuvox

OSEC

JMB Groep

Seagate

Seris

Genetec

2N

Connect Security

Trigion

Explicate

Service Centrale Nederland

Lobeco

ARAS

VVNL

Paxton

VEB

i-Pro

CardAccess

Uniview

CDVI

PG Security Systems

Nimo Dog Security

Alphatronics

Top Security

Sequrix

G4S

NetworxConnect

Alarm Meldnet

ADI

RoSecure

Dero Security Products

Regio Control Veldt

Masset Solutions

ASIS

Minder veiligheidscontroles door enorm gestegen werkdruk douane

4 juni 2024
Redactie
05:27

De douane heeft afgelopen jaar meer dan één miljard aangiften moeten verwerken. Dat zijn er 200 miljoen meer dan het jaar ervoor en vier keer zoveel als vijf jaar geleden. Deze enorme toename komt doordat consumenten steeds meer in het buitenland bestellen. Als gevolg hiervan heeft de douane moeite om alle veiligheidscontroles uit te voeren.

De veiligheidscontroles zijn essentieel om te bepalen of bijvoorbeeld speelgoed vrij is van schadelijke stoffen, of een zending brandgevaarlijk is en of alle regels worden nageleefd. Voor deze taken is veel personeel nodig, maar dat is vaak niet beschikbaar. “De douane moet zorgvuldig kunnen beoordelen of de juiste belasting is betaald, maar ook of de binnenkomende goederen veilig zijn”, zegt demissionair staatssecretaris van Financiën Aukje de Vries. “In korte tijd steeg het aantal aangiften dat de douane moet verwerken met honderden miljoenen. Dat kan risico’s met zich meebrengen.” In de afgelopen jaren bestelden Nederlanders steeds vaker pakketjes van buiten de Europese Unie, met name bij Chinese webshops. Deze trend zet zich in de eerste maanden van dit jaar voort. De verwachting is dat het aantal aangiften dit jaar nog hoger zal worden dan vorig jaar, wat volgens De Vries tot een onhoudbare situatie leidt.

Staatssecretaris pleit voor nieuwe douaneregels
De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om het Douanewetboek van de Unie, de Europese douaneregels, te hervormen. De EU-lidstaten zijn nu in gesprek over dit voorstel. Maar voor Nederland, waar een derde van alle goederen de EU binnenkomt, is ook dit voorstel onvoldoende om de problemen rond e-commerce aan te pakken. Dat komt onder andere omdat de Nederlandse douane ook veel producten moet verwerken die niet in Nederland blijven, maar bijvoorbeeld naar Duitsland gaan. Verder moet veel meer gecontroleerd worden sinds de btw-vrijstelling voor producten onder de 22 euro is afgeschaft. Maar de belangrijkste oorzaak is dat consumenten nu zelf producten importeren, terwijl dat vroeger door bedrijven werd gedaan, die de producten doorverkochten in Nederland. De staatssecretaris wil daarom nieuwe douaneregels invoeren.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

SequriX

Videoguard

Seagate

Wordt een partner