Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Optex

Hikvision

Nimo Drone Security

ADI

Gold-IP

DZ Technologies

SOBA

Advancis

ASSA ABLOY

Secusoft

Add Secure

Bosch Security Systems

Brivo

HID

2N

Ajax Systems

EAL

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

Bydemes

IDIS

Dero Security Products

Eagle Eye Networks

Avigilon Alta

RoSecure

VBN

NIBHV

Seris

Akuvox

Eizo

NetworxConnect

SMC Alarmcentrale

Lobeco

VAIBS

Regio Control Veldt

Uniview

CardAccess

Milestone

G4S

Centurion

Trigion

Genetec

Kiwa

Hanwha Vision Europe

Nimo Dog Security

GFT

Service Centrale Nederland

VVNL

JMB Groep

Multiwacht

Seagate

Paraat

Alarm Meldnet

PG Security Systems

20face

CDVI

Alphatronics

CSL

Explicate

SmartCell

ARAS

HD Security

Nenova

Connect Security

SmartSD

BHVcertificaat.online

Oribi ID Solutions

ASIS

De Beveiligingsjurist

Top Security

Securitas

Unii

i-Pro

Paxton

VideoGuard

OSEC

VEB

Masset Solutions

Sequrix

Minderjarige criminelen verdienden ton met ‘sextortion’

2 november 2019
Redactie
10:47

Zo’n honderdduizend euro betaalden tientallen slachtoffers de afgelopen maanden aan een groep tieners die hen afperste door te dreigen naaktfoto’s openbaar te maken. Dat maakt de politie bekend, na de aanhouding van drie verdachten in de regio Leiden. Eerder werden al vijf andere personen aangehouden.

In augustus dit jaar meldde een slachtoffer zich bij de politie in Leiden. Hierop startten rechercheurs van het district Leiden-Bollenstreek een onderzoek naar deze vorm van afpersing. Tot nu toe heeft het onderzoeksteam contact gehad met veertien jongens en mannen die slachtoffer zijn geworden. Het jongste slachtoffer was 14 jaar. Een deel van hen heeft aangifte gedaan, de rest overweegt dit nog. Vermoedelijk volgen er sowieso meer aangiften, want de politie verwacht dat de verdachten circa honderd slachtoffers hebben gemaakt. Ook het daarmee verdiende bedrag kan hoger uitvallen.

Totaal acht aanhoudingen
In augustus hielden rechercheurs al de eerste twee verdachten aan, in september volgden nog eens drie aanhoudingen. Drie van hen zitten nog vast, de andere twee zijn inmiddels weer op vrije voeten maar blijven verdachte. Afgelopen week hielden agenten nog eens drie personen aan, waaronder twee minderjarigen. Hun betrokkenheid bij deze afpersingen wordt onderzocht. Het onderzoek is nog in volle gang. De politie sluit niet uit dat meerdere aanhoudingen volgen.

Seksueel getint gesprek
In hun werkwijze benaderen één of meerdere daders de slachtoffers via social media. Vaak doen zij zich hierbij voor als vrouw. Zodra het gesprek een seksueel getinte vorm aanneemt, wordt het slachtoffer gevraagd een naaktfoto van zichzelf te sturen. Zodra de daders deze foto in bezit krijgen, begint de ellende voor het slachtoffer. De daders dreigen de foto’s of video’s van het slachtoffer door te sturen naar zijn sociale mediacontacten als hij niet betaalt. Om dit te voorkomen, moet het slachtoffer geld overmaken naar een bankrekening. Het rekeningnummer staat vaak op naam van een tweede dader. Als het slachtoffer niet betaalt, wordt er druk op hem uitgeoefend en benadert een derde dader contacten van het slachtoffer. De accounts waarmee nietsvermoedende slachtoffers in de val worden gelokt, worden vaak gepromoot door een vierde dader.

Geldezels
Ook maakt de bende gebruik van zogenaamde geldezels. Dit zijn personen, vaak minderjarig, die hun rekening beschikbaar stellen voor dit soort praktijken. Zij krijgen hiervoor veelal een kleine vergoeding. In twee andere onderzoeken naar sextortion in Den Haag, Delft, ’s-Gravenzande en Zoetermeer hield de politie in de afgelopen maanden ook al dertig verdachten aan.
Sextortion is een samenvoeging van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’, wat afpersing betekent. Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. In dit onderzoek betrof het naaktfoto’s of -video’s van het slachtoffer. Maar bij sextortion kan het ook gaan om webcambeelden van iemand die zo worden gemonteerd dat het lijkt alsof het slachtoffer seks heeft met bijvoorbeeld een minderjarige. De afpersers willen vaak geld of juist nog meer pikante beelden.

Wat te doen?
De politie raadt met klem af om te betalen. De chantage zal daarmee niet ophouden en er is ook geen garantie dat de beelden alsnog worden verspreid. Beter is het om aangifte te doen en contact op te nemen met Helpwanted.nl. Dat is een onderdeel van het Expertisebureau Online Kindermisbruik (EOKM) en houdt op dit moment samen met Slachtofferhulp Nederland een onderzoek naar financiële afpersing met naaktvideo’s of -foto’s onder jongens tot en met 26 jaar. De uitkomsten van dit onderzoek worden onder meer gebruikt om de zorg- en hulpverlening van online seksueel misbruik te verbeteren.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner