Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Eizo

Crown Security Services

SmartCell

PG Security Systems

Regio Control Veldt

Sequrix

IDIS

Multiwacht

Distri Company

VAIBS

Securitas

2N

Optex

ARAS

Genetec

Secusoft

Trigion

CSL

Traka ASSA ABLOY

Unii

OSEC

Hanwha Vision Europe

SOBA

Nenova

Seris

Dero Security Products

Milestone

Bydemes

Avigilon Alta

HD Security

Top Security

Add Secure

Bosch Security Systems

CDVI

ADI

Brivo

Lobeco

EAL

G4S

Gold-IP

MOBOTIX

Aritech

BHVcertificaat.online

NetworxConnect

Service Centrale Nederland

ASIS

Akuvox

Intrasec

Centurion

SmartSD

ASSA ABLOY

NIBHV

Ajax Systems

Hikvision

Uniview

VEB

VideoGuard

Network Optix

SMC Alarmcentrale

VBN

Advancis

Paraat

Masset Solutions

Paxton

VVNL

Connect Security

Alarm Meldnet

Oribi ID Solutions

i-Pro

Alphatronics

Eagle Eye Networks

Kiwa

Seagate

HID

Minimale benodigdheden voor online security

8 september 2022
Redactie
05:33

Internet is een hindernisbaan van gevaren. Als beginner lijkt het niet vreselijk moeilijk, maar wie er eenmaal aan begonnen is ontdekt steeds meer valkuilen. Hoe meer je weet over de mogelijke problemen op internet, hoe meer je het idee krijgt dat er geen eind aan komt en het onmogelijk is om alles 100% te beveiligen.

Dat is natuurlijk ook zo, maar er is een aantal minimale benodigdheden die de grootste risico’s verkleinen. Of het nu om een klein bedrijf gaat, of om de persoonlijke gegevens van een persoon, u kunt absoluut niet zonder up-to-date software. Iedereen heeft wel eens op ‘later’ geklikt bij de notificatie van een software-update. Zo’n melding komt namelijk altijd ongelegen. Maar vergeet niet om het toch zo snel mogelijk te installeren. Zodra er een nieuwe versie van software beschikbaar is, is het namelijk overduidelijk waar een probleem zat in de verouderde versie; dat is altijd het gedeelte dat verbeterd is. Hackers kunnen zich dus meteen richten op het originele gat in de beveiliging van verouderde versies. Alle apparaten met een oude versies lopen hierdoor direct een groter risico. Dit risico is heel simpel te verhelpen door altijd updates direct te accepteren en installeren.

Sterke wachtwoorden
Eén op de 70 wachtwoorden is nog steeds een simpel rijtje van keyboardtoetsen. Ondanks alle informatie over online gevaren kiezen veel mensen er nog steeds voor om ‘123456’ of ‘qwerty’ te gebruiken als wachtwoord. Ook plaatsnamen en voetbalclubs behoren tot veelgebruikte wachtwoorden, volgens onderzoek van VPNdiensten.nl. En sinds het tegenwoordig bijna onmogelijk is om een wachtwoord te kiezen zonder cijfers en speciale tekens kun je ervan uitgaan dat er volop wachtwoorden zijn zoals ‘Ajax1995!’ en ‘Heerenv1’. Hackers weten dit natuurlijk ook en hebben dit soort wachtwoorden in hun automatische wachtwoordkrakers staan.
Gebruik dus lange wachtwoorden of ‘wachtzinnen’ die onmogelijk zijn om te raden en laat het onthouden van deze wachtwoorden door een passwordmanager doen. Op deze manier is ook veel makkelijker voor iedere account een ander veilig wachtwoord te gebruiken en hoeft niet langer hetzelfde onveilige wachtwoord te worden gebruikt voor accounts bij Facebook, Amazon én de online bankrekening.

Beveiliging door apps
Gebruik Antivirus en antimalware-software om i nkomende e-mails en downloads te scannen. Uiteraard moet ook deze software up-to-date blijven, zodat het ook de nieuwste dreigingen kan herkennen. Gebruik bovendien een VPN om al het internetverkeer te versleutelen en niet alleen de gegevens die via een browser en een https-beveiligde website worden verstuurd en ontvangen. Door een VPN wordt bovendien het IP-adres verborgen en bent u veel anoniemer online, wat extra veiligheid biedt. De beste VPN-diensten bieden tegenwoordig VPN, antimalware, adblockers en trackerblockers aan in één compleet pakket. Dat is een stuk makkelijker om te beheren dan allemaal aparte abonnementen bij verschillende aanbieders.

Menselijke fouten
Tot slot is het belangrijk om zelf alert te blijven en werknemers goed te trainen. Fouten kunnen gemaakt worden waardoor informatie per ongeluk weggegeven wordt of naar de verkeerde persoon wordt gestuurd. Maar ook Social Engineering speelt een steeds grotere rol bij cybermisdaad en maakt misbruik van het gebrek aan kennis en bewustzijn van mensen. Door deze kennis te vergroten, wordt het risico op cybercrime verkleind. Er is nog geen technologie die kan voorkomen dat iemand zelf cruciale informatie weggeeft aan de verkeerde persoon. Blijf dus altijd goed op de hoogte van het laatste BeveiligingNieuws!

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Videoguard

Aritech

Seagate

Distri Company

Suricat

SequriX

Wordt een partner