Minimale benodigdheden voor online security

Internet is een hindernisbaan van gevaren. Als beginner lijkt het niet vreselijk moeilijk, maar wie er eenmaal aan begonnen is ontdekt steeds meer valkuilen. Hoe meer je weet over de mogelijke problemen op internet, hoe meer je het idee krijgt dat er geen eind aan komt en het onmogelijk is om alles 100% te beveiligen.

Dat is natuurlijk ook zo, maar er is een aantal minimale benodigdheden die de grootste risico’s verkleinen. Of het nu om een klein bedrijf gaat, of om de persoonlijke gegevens van een persoon, u kunt absoluut niet zonder up-to-date software. Iedereen heeft wel eens op ‘later’ geklikt bij de notificatie van een software-update. Zo’n melding komt namelijk altijd ongelegen. Maar vergeet niet om het toch zo snel mogelijk te installeren. Zodra er een nieuwe versie van software beschikbaar is, is het namelijk overduidelijk waar een probleem zat in de verouderde versie; dat is altijd het gedeelte dat verbeterd is. Hackers kunnen zich dus meteen richten op het originele gat in de beveiliging van verouderde versies. Alle apparaten met een oude versies lopen hierdoor direct een groter risico. Dit risico is heel simpel te verhelpen door altijd updates direct te accepteren en installeren.

Sterke wachtwoorden
Eén op de 70 wachtwoorden is nog steeds een simpel rijtje van keyboardtoetsen. Ondanks alle informatie over online gevaren kiezen veel mensen er nog steeds voor om ‘123456’ of ‘qwerty’ te gebruiken als wachtwoord. Ook plaatsnamen en voetbalclubs behoren tot veelgebruikte wachtwoorden, volgens onderzoek van VPNdiensten.nl. En sinds het tegenwoordig bijna onmogelijk is om een wachtwoord te kiezen zonder cijfers en speciale tekens kun je ervan uitgaan dat er volop wachtwoorden zijn zoals ‘Ajax1995!’ en ‘Heerenv1’. Hackers weten dit natuurlijk ook en hebben dit soort wachtwoorden in hun automatische wachtwoordkrakers staan.
Gebruik dus lange wachtwoorden of ‘wachtzinnen’ die onmogelijk zijn om te raden en laat het onthouden van deze wachtwoorden door een passwordmanager doen. Op deze manier is ook veel makkelijker voor iedere account een ander veilig wachtwoord te gebruiken en hoeft niet langer hetzelfde onveilige wachtwoord te worden gebruikt voor accounts bij Facebook, Amazon én de online bankrekening.

Beveiliging door apps
Gebruik Antivirus en antimalware-software om i nkomende e-mails en downloads te scannen. Uiteraard moet ook deze software up-to-date blijven, zodat het ook de nieuwste dreigingen kan herkennen. Gebruik bovendien een VPN om al het internetverkeer te versleutelen en niet alleen de gegevens die via een browser en een https-beveiligde website worden verstuurd en ontvangen. Door een VPN wordt bovendien het IP-adres verborgen en bent u veel anoniemer online, wat extra veiligheid biedt. De beste VPN-diensten bieden tegenwoordig VPN, antimalware, adblockers en trackerblockers aan in één compleet pakket. Dat is een stuk makkelijker om te beheren dan allemaal aparte abonnementen bij verschillende aanbieders.

Menselijke fouten
Tot slot is het belangrijk om zelf alert te blijven en werknemers goed te trainen. Fouten kunnen gemaakt worden waardoor informatie per ongeluk weggegeven wordt of naar de verkeerde persoon wordt gestuurd. Maar ook Social Engineering speelt een steeds grotere rol bij cybermisdaad en maakt misbruik van het gebrek aan kennis en bewustzijn van mensen. Door deze kennis te vergroten, wordt het risico op cybercrime verkleind. Er is nog geen technologie die kan voorkomen dat iemand zelf cruciale informatie weggeeft aan de verkeerde persoon. Blijf dus altijd goed op de hoogte van het laatste BeveiligingNieuws!

Deel dit artikel via: