Minister beëindigt e-mail-dienst tussen PI’s en buitenwereld

Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming heeft per direct het door gedetineerden gebruikte e-mail-systeem eMates stilgelegd, zo laat hij in een brief aan de Tweede Kamer weten. De controle op het verkeer zou te wensen overlaten, waardoor gedetineerden hun criminele activiteiten kunnen voortzetten.

Het systeem is bedoeld om gedetineerden te laten communiceren met mensen buiten de gevangenis. Ze kunnen een handgeschreven brief indienen, die na controle door een DJI-medewerker gemaild wordt. Andersom kunnen mensen naar gedetineerden mailen. De mail wordt gecontroleerd, waarna de gedetineerde een afdruk ontvangt. Dit lijkt waterdicht, maar in de praktijk blijkt de controle te wensen over te laten. Er is soms zoveel berichtenverkeer, dat er geen tijd is om alles na te lezen. Totdat dit probleem verholpen is, wordt geen gebruik meer gemaakt van eMates.

Zorgelijk
De actie van Weerwind volgt op waarschuwingen van de politie en het Openbaar Ministerie. Men vindt het zorgelijk dat er geen sluitende afspraken zijn gemaakt met het particuliere bedrijf achter eMates over de bescherming en beveiliging van het dataverkeer. DJI zou geen toezicht kunnen uitoefenen op de server van het bedrijf en dus op het berichtenverkeer dat daarmee plaatsvindt. Weerwind heeft de Kamer laten weten dat een onderzoek plaatsvindt naar Unilink, een Brits bedrijf dat wereldwijd e-mail-diensten voor gedetineerden aanbiedt en waarvan ook eMates gebruik maakt. DJI maakt inmiddels 8,5 jaar gebruik van het systeem, dat op zichzelf waterdicht lijkt. Daarom lijkt een onderzoek naar de procedures in de inrichtingen meer op zijn plaats.

Deel dit artikel via: