Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Secusoft

Explicate

Oribi ID Solutions

20face

HD Security

Sequrix

DZ Technologies

BHVcertificaat.online

i-Pro

VEB

VBN

ASSA ABLOY

NetworxConnect

VAIBS

Hanwha Vision Europe

VideoGuard

Brivo

2N

Uniview

ADI

EAL

Milestone

NIBHV

Nimo Drone Security

Bosch Security Systems

Paraat

SmartSD

Eizo

CDVI

GFT

JMB Groep

Eagle Eye Networks

Alarm Meldnet

SmartCell

Service Centrale Nederland

ASIS

CSL

Top Security

Bydemes

Connect Security

Masset Solutions

Hikvision

Seris

Traka ASSA ABLOY

SOBA

OSEC

Trigion

Avigilon Alta

Multiwacht

De Beveiligingsjurist

Crown Security Services

Securitas

PG Security Systems

HID

G4S

Akuvox

Kiwa

Gold-IP

CardAccess

VVNL

Alphatronics

ARAS

RoSecure

Dero Security Products

Optex

Genetec

Centurion

SMC Alarmcentrale

Lobeco

Nimo Dog Security

Paxton

Regio Control Veldt

Seagate

Unii

Ajax Systems

IDIS

Add Secure

Advancis

Nenova

Minister Donner verhoogt maximumstraffen

21 december 2005
Redactie
10:51

De maximumstraffen voor een groot aantal misdrijven worden binnenkort flink verhoogd. Zo wordt, na levenslang, de hoogste straf dertig jaar cel. Nu is dat nog twintig jaar. Mensen die iemand in het verkeer doodrijden, kunnen negen jaar achter de tralies komen. Nu is dat nog hooguit drie jaar. De wijzigingen in het Wetboek van Strafrecht gaan in per 1 februari nu de Eerste Kamer dinsdag heeft ingestemd met de voorstellen van minister Donner.

De maximumstraf voor eenvoudige mishandeling gaat van 2 naar 3 jaar en het maximum voor dood door schuld gaat van 9 maanden naar 2 jaar. Bij dood door roekeloosheid is het maximum 4 jaar.

Mensen die door roekeloos gedrag een ander doodrijden, kunnen een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar krijgen. Dat is nu 3 jaar. Bij lichamelijk letsel door roekeloos rijden, gaat de maximumstraf van 1 naar 3 jaar.

De maximale straffen worden nog eens met de helft verhoogd als de dader onder invloed, reed, Die verhoging geldt ook als te hard rijden, bumperkleven, geen voorrang verlenen of gevaarlijk inhalen een oorzaak van het verkeersongeval is.

Bij delicten waarop een gevangenisstraf van 20 jaar of levenslang staat, kan voortaan 30 jaar of levenslang worden opgelegd. Dit verkleint het ‘gat’ tussen 20 jaar en levenslang.

Er komen strengere strafbepalingen voor geweld tegen leden van het parlement, de Provinciale Staten en de gemeenteraad. Zo wordt de regeling uitgebreid die het strafbaar stelt om een Kamerlid opzettelijk te verhinderen een plenaire vergadering van het parlement bij te wonen en daar onbelemmerd te werken. Ministers en staatssecretarissen vallen voortaan ook onder die regel. De maximale straf hierbij is 30 jaar.

Een nepbom plaatsen of een valse bommelding doen, wordt apart strafbaar. Hiervoor kan maximaal 4 jaar worden opgelegd. Deze maximumstraf gaat ook gelden voor vermogensdelicten als oplichting.

Als iemand binnen vijf jaar na een veroordeling opnieuw een misdrijf pleegt, wordt de maximale gevangenisstraf met een derde verhoogd. Deze regeling gaat algemeen gelden en is dus niet meer beperkt tot specifieke delicten.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner