Minister geeft VBe NL dispensatie voor cao Beveiliging
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft dispensatie voor de cao Beveiliging die VBe NL heeft afgesloten met De Unie. Dit betekent dat de cao van de Nederlandse Veiligheidsbranche niet algemeen verbindend wordt verklaard voor werkgevers die gebonden zijn aan de cao Beveiliging.
Werkgevers die al gebruik maken van de cao Beveiliging van VBe NL mogen dat blijven doen. Dit was ook de uitdrukkelijke wens van de branchevereniging. Eerder had VBe NL brieven gestuurd naar de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie & Veiligheid met het verzoek om dispensatie te verlenen. Vervolgens is de dispensatieprocedure doorlopen met uiteindelijk een positief resultaat.
Meer vrijheid
Directeur Leon Vincken van VBe NL: “De eigen cao Beveiliging biedt voor werkgevers en werknemers in het MKB meer vrijheid en maatwerk om zelf afspraken te maken over onder andere werktijden en opleidingsinspanningen, die beter passen bij het innovatieve en ondernemende van dit soort bedrijven waar flexibiliteit en synergie binnen alle onderdelen van het veiligheidsdomein vanuit één cao juist meerwaarde bieden. De salarissen liggen daarnaast hoog. Er is aandacht voor meer afstemming tussen werk, privé en duurzaamheid en ruimte voor kortdurend flexibel wisselend werkaanbod. De cao Beveiliging ligt hierdoor goed in de markt en biedt een antwoord voor werkgevers op het toenemend tekort aan gekwalificeerd personeel in de sector.”
Eigen accenten
De cao Beveiliging is een brede sectorale cao voor het veiligheidsdomein met eigen accenten voor bedrijven vanuit het midden- en kleinbedrijf. De minister erkent dit nu. “Dit is winst voor de branche en goed nieuws voor leden van onze vereniging”, aldus Vincken. Er is maatwerk mogelijk en dat is precies wat zowel werkgevers als werknemers graag willen.”
Concurrentie
De Nederlandse Veiligheidsbranche had het liever anders gezien, zo schrijft secretaris Trees van den Broeck in een brief aan de leden. De NVB is weliswaar blij met het algemeen bindend verklaren van de cao Particuliere Beveiliging, maar betreurt het dat leden van VBe NL dispensatie hebben gekregen, waardoor volgens de vereniging nog steeds concurrentie op arbeidsvoorwaarden ‘op de loer’ ligt. Op zich een merkwaardige stelling omdat de cao Beveiliging van VBe NL voor werkgevers duurder is dan de cao Particuliere Beveiliging van de NVB, wat de laatste ook erkent. De NVB, waarbij vooral de grootste beveiligingsorganisaties zijn aangesloten, overweegt bij de minister in beroep te gaan tegen het besluit.