Minister spreekt zich uit over beveiligingscao’s

De Cao Particuliere Beveiliging (Cao PB) blijft algemeen verbindend. Dat betekent volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche dat alle particuliere beveiligingsorganisaties die reguliere beveiligingswerkzaamheden uitvoeren zich aan die cao moeten houden. Een uitzondering blijft echter gelden voor bij de VVNL aangesloten bedrijven.
De Nederlandse Veiligheidsbranche, FNV, CNV en de Unie zijn de partijen in de Cao Particuliere Beveiliging. Daarnaast is er de cao Veiligheidsdomein van de VVNL (Vereniging Veiligheidsdomein Nederland). De laatste is bedoeld voor bedrijven die met een sterk wisselende vraag kampen, zoals evenementenbeveiligers, en die daarom moeilijk met vaste dienstverbanden uit de voeten kunnen.
Concurreren op arbeidsvoorwaarden
De Nederlandse Veiligheidsbranche reageert via voorzitter Ard van der Steur blij op de nieuwste ontwikkelingen in een langlopend conflict over toepassing van de Cao PB. “Wij willen samen met de vakbonden niet dat in onze bedrijfstak op arbeidsvoorwaarden wordt geconcurreerd. Concurrentie op arbeidsvoorwaarden is niet goed voor de werknemers, maar ook niet voor de bedrijven en hun klanten. Kwaliteitsstandaarden zijn dan immers niet te handhaven.”
Van der Steur gaat er vanuit dat beveiligers bij VVNL-bedrijven goedkoper zijn in te zetten, wat een rol kan spelen bij openbare aanbestedingen. Directeur Leon Vincken van de VVNL verklaart echter dat de lonen in ‘zijn’ cao gemiddeld hoger zijn, waardoor juist leden van de Nederlandse Veiligheidsbranche op arbeidsvoorwaarden concurreren.
Langlopend conflict
De strijd wordt al een aantal jaren via rechtbanken gestreden. Zelfs de Raad van State is er inmiddels aan te pas gekomen. Vincken van de VVNL zou het liefst tot een akkoord komen met de Nederlandse Veiligheidsbranche om samen tot één cao te komen, maar daar wil de laatste volgens hem niets van weten. In december vond opnieuw een rechtszaak plaats, waarbij de minister van SZW gevraagd werd te kijken of VVNL-leden terecht dispensatie hadden gekregen. Daaruit volgde het besluit dat vrijdag bekend is gemaakt. De minister staat nog altijd dispensatie toe voor bedrijven die voldoende kunnen beargumenteren waarom de cao Particuliere Beveiliging voor hen niet te gebruiken is. Helemaal tevreden is Vincken hier niet mee. Er vindt nog intern overleg plaats, maar hij acht de kans groot dat zijn vereniging tegen het besluit van de minister in beroep gaat. Nog altijd hoopt hij op een overeenkomst met de Nederlandse Veiligheidsbranche, maar zolang die er niet is zal de geschiedenis zich bij elke nieuwe cao en algemeen bindend verklaring herhalen.