Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Bydemes

Seagate

Paxton

DZ Technologies

JMB Groep

ASIS

Masset Solutions

CDVI

ADI

SmartSD

Lobeco

Kiwa

i-Pro

Hikvision

CardAccess

CSL

Nenova

VEB

Milestone

Top Security

Traka ASSA ABLOY

Paraat

Nimo Dog Security

SmartCell

VBN

Unii

Centurion

VVNL

De Beveiligingsjurist

Regio Control Veldt

Trigion

Eizo

ASSA ABLOY

Uniview

Securitas

OSEC

Add Secure

Hanwha Vision Europe

Alphatronics

Crown Security Services

IDIS

HD Security

PG Security Systems

EAL

20face

Oribi ID Solutions

Service Centrale Nederland

VAIBS

Avigilon Alta

Nimo Drone Security

SMC Alarmcentrale

Optex

Alarm Meldnet

Genetec

G4S

Bosch Security Systems

2N

GFT

Gold-IP

NetworxConnect

Dero Security Products

Seris

Advancis

Multiwacht

HID

Brivo

SOBA

Akuvox

Eagle Eye Networks

Ajax Systems

Sequrix

VideoGuard

BHVcertificaat.online

Connect Security

ARAS

NIBHV

RoSecure

Secusoft

Explicate

Minister SZW stopt dispensatie voor cao Veiligheidsdomein

20 oktober 2021
Redactie
10:59

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft besloten om niet langer dispensatie te verlenen voor de cao Veiligheidsdomein, die VBe NL afsloot met vakbond De Unie. Dit betekent dat de cao Particuliere Beveiliging nu ook algemeen verbindend wordt voor veel leden van brancheorganisatie VBe NL.

VBe NL zegt dit een zeer onbegrijpelijk en afwijkend besluit te vinden. “Nog geen half jaar geleden gaf de minister bij de rechter het signaal af de dispensatie te handhaven. De omstandigheden zijn intussen ongewijzigd gebleven en hiermee geeft hij opeens een ander signaal af”, zegt directeur Leon Vincken van VBe NL.

Wat betekent dit voor VBe NL leden?
VBe NL zal het besluit grondig bestuderen en in bezwaar en zo nodig in beroep gaan. De gevolgen zijn zonder dispensatie destructief waardoor het Nederlands veiligheidsstelsel kan afbrokkelen, zo zegt de brancheorganisatie waarbij met name evenementenbeveiligers en verkeersregelaars zijn aangesloten. Via een kortgedingprocedure zal worden verzocht om het besluit van de minister op te schorten totdat de beroepsprocedure is doorlopen. Als de rechter hierin meegaat verandert er niets voor VBe NL-leden. Zo niet dan is de cao Particuliere Beveiliging van toepassing op een deel van de leden. Deze ontvangen nadere informatie op korte termijn. Voor crowd, evenementen, horeca en verkeersregeling wijzigt volgens VBe NL niets. Ook loopt er nog een procedure bij de Raad van State over de vorige dispensatie. Deze geeft uitsluitsel over het geheel. “Het blijven spannende maanden”, aldus Vincken.

Grootbedrijf dwingt monopolie af
De cao Particuliere Beveiliging komt tot stand door de Nederlandse Veiligheidsbranche. Daar hebben volgens VBe NL de grootste bedrijven het meeste stemrecht. “En dat holt de beveiligingsbranche uit”, aldus Vincken. “Vele regionale beveiligingsbedrijven hebben nog geen benul van wat er allemaal op hen afkomt. Als dit doorzet volgt er een forse shake-out en zullen veel bedrijven niet anders kunnen dan hun business afstaan in de consolidatieslag. De grote beursgenoteerde bedrijven doen alles voor hun aandeelhouders en misbruiken de algemeen bindendverklaring om een monopolie te creëren. De cao Particuliere Beveiliging beperkt het midden- en kleinbedrijf in de bedrijfsvoering en stelt onnodig complexe regels en hoge eisen waaraan een normale ondernemer niet kan voldoen. Alleen de bedrijven met een grote backoffice kunnen alle complexe regels toepassen en hebben met een enorm personeelsbestand voldoende ruimte om binnen de kaders van hun eigen regels in te huren.” Volgens de VBe NL-directeur wordt een klein bedrijf met tien werknemers, dat drie zzp’ers inhuurt met geldboetes bestraft. “Wordt het Nederlands veiligheidsstelsel dan straks verzorgd door enkele beursgenoteerde bedrijven, gedreven door winstbejag en gestuurd door internationale aandeelhouders?”

Concurrentie voor personeel
De arbeidsmarkt is krap en er is veel te weinig beveiligingspersoneel. Bedrijven kunnen alleen blijven bestaan zolang zij personeel kunnen leveren aan opdrachtgevers. VBe NL en De Unie zeggen er alles aan te zullen doen om het bestaansrecht van midden- en kleinbedrijven overeind te houden. Vincken: “Werknemers moeten niet de dupe worden van de dwang van de cao PB en hun verworven eigen regie en ruim 1.000 euro salaris inleveren. Recente wensen uit het DigiC onderzoek laten juist zien dat werknemers meer aandacht willen voor roosteren, pensioen en beloning.” De uitruil van meer loon en een beter pensioen voor meer flexibiliteit maakt de cao Veiligheidsdomein volgens VBe NL de beste cao voor werknemers. VBe NL zet zich met De Unie er voor in om personeel beter te blijven belonen. “Met de eigen cao Veiligheidsdomein concurreren VBe NL-leden voor meer personeel, gewoon omdat zij meer te bieden hebben”, aldus Vincken. “Het blijft onbegrijpelijk hoe in deze sector FNV en CNV-bestuurders strijden voor aandeelhoudersbelang en zich daarbij bedienen van misleiding van hun leden.”

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner