Minister wil cameratoezicht in slachthuizen verplichten

Om onnodig dierenleed tegen te gaan wil minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wettelijk verplicht cameratoezicht in slachthuizen. De beelden moeten op afstand kunnen worden bekeken door inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Beelden van een undercover journalist bij een slachthuis in Ede brachten aan het licht dat voor de slacht bestemde dieren soms onnodig zwaar moeten lijden. De situatie was zelfs zo ernstig dat het slachthuis tijdelijk dicht moest. Verschillende supermarkten besloten niet langer vlees af te nemen van het omstreden bedrijf. Pas nadat er bewakingscamera’s waren geïnstalleerd om het slachtproces te observeren, mocht het weer open.

Veel incidenten
Minister Schouten is ervan overtuigd dat onnodige dierenmishandeling niet alleen in het slachthuis in Ede voorkomt. Zo constateerde de NVWA in de eerste helft van dit jaar al 129 onregelmatigheden op basis van camerabeelden. 28 incidenten waren zo ernstig, dat hierover werd gerapporteerd. De betreffende slachthuizen kregen een waarschuwing of een boete. Dezelfde instantie deed onderzoek waaruit bleek dat 86 procent van de toezichthoudende dierenartsen ervan overtuigd is dat cameratoezicht de gang van zaken in de slachthuizen zal verbeteren. Daarom komt Schouten met een wetsvoorstel waarin verplicht cameratoezicht voor alle slachthuizen wordt geregeld.

Slimme camera’s
Ongeveer negentig slachthuizen hebben inmiddels cameratoezicht. Zij hebben dit vrijwillig laten installeren, omdat camera’s tenslotte ook kunnen aantonen dat er geen misstanden plaatsvinden. Volgens de toezichthouders van de NVWA dragen camera’s in belangrijke mate bij aan het dierenwelzijn in de slachthuizen. Lastig is echter wel dat zij de bedrijven moeten bezoeken om beelden te kunnen bekijken. Behalve dat daarvoor de capaciteit ontbreekt is er ook een grotere kans dat zij met geflatteerde beelden voor de gek worden gehouden. Daarom willen de inspecteurs de mogelijkheid om beelden op afstand te bekijken. Ook pleiten zij voor slimme camera’s, die bijvoorbeeld reageren op het gekrijs van dieren of op harde klappen. Dergelijke technologie is in de beveiligingsindustrie ruimschoots voorhanden.

Deel dit artikel via: